Tilsyn med gatekjøkken i 2021

Publisert 01.02.2021     Sist endret 01.02.2021

I 2021 skal Mattilsynet prioritere tilsyn med gatekjøkken som ikke er tilknyttet nasjonale kjeder eller er del av bensinstasjoner. Vareutvalget i gatekjøkkenene skal omfatte vanlig «fast food» som kebab, hamburgere, pølser, pizza med mer.

Dette ser vi etter

Mattilsynet skal føre tilsyn med hygieniske forhold i gatekjøkkenene som er av betydning for trygg mat. Det vil si blant annet renhold og vedlikehold av lokaler og utstyr, kontroll med temperaturer ved kjøling, varmebehandling og nedkjøling, samt lagring og håndtering av næringsmidlene.

I tillegg skal vi gi veiledning om regelverkskravet om allergenmerking av mat som ikke er ferdigpakket. Kunden skal kunne få vite om hvilke allergener de ulike matrettene inneholder uten å måtte spørre personalet.

Dette bør dere være forberedt på

I forkant av tilsynet skal vi gjennom kontakt med aktørene i bransjen kartlegge om det er spesielle problemområder i gatekjøkkenbransjen som gjør det utfordrende å følge kravene i hygieneregelverket. Resultatet av denne kartleggingen vil vi legge til grunn i gjennomføringen av tilsynet høsten 2021.

Hvor?Når?OmfangHva ser vi spesielt etter?Hvilke prøver skal vi ta?
Hele landetHøsten 2021Gatekjøkken som ikke er del av nasjonale kjeder.Etterlevelse av Næringsmiddelhygieneforskriften, matinformasjonsforskriften , IK-mat forskriftenIngen planlagte.

 

Alle bør være forberedt på tilsyn

Alle gatekjøkken som ikke er del av nasjonale kjeder eller er del av bensinstasjonskjede bør være forberedt på å få tilsyn. For å få oversikt over hva som er viktig for å sikre trygg mat til kundene, anbefaler vi at dere ser på informasjonsvideoene på Mattilsynets nettsider Startpakke for nye matvirksomheter.

Fant du det du lette etter?

Les mer


Les mer