Noen ingredienser er satt sammen av flere ingredienser. Hvordan merkes disse?


Publisert 26.09.2012 | Sist endret 18.12.2014

I noen matvarer brukes ingredienser som er fremstilt av flere ingredienser, såkalte sammensatte ingredienser.

Eksempler på slike er margarin, syltetøy, majones og marsipan.

Disse betegnelsene kan brukes i ingredienslisten etterfulgt av en oppramsing av delingrediensene i den sammensatte ingrediensen, jf. matinformasjonsforskriften vedlegg VII del E.

Eksempel 1:

Margarin kan merkes slik: ”...., margarin (rapsolje, melk, raffinert soyaolje, vann, salt, emulgator (soyalecithin)),....”.

Hvis den sammensatte ingrediensen utgjør mindre enn 2 % av matvarens totale vekt, er hovedregelen at delingrediensene ikke må tas med i ingredienslisten, jf. jf. matinformasjonsforskriften vedlegg VII del E punkt 2.

Ingredienser og delingredienser som kan gi en allergisk reaksjon skal imidlertid alltid oppgis og fremheves, se samme forskrift, artikkel 21.

Eksempel 2:

Majones (egg)

Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften) 

Fant du det du lette etter?