I noen matvarer brukes ingredienser som er fremstilt av flere ingredienser, såkalte sammensatte ingredienser.
Eksempler på slike er margarin, syltetøy, majones og marsipan.
Disse betegnelsene kan brukes i ingredienslisten etterfulgt av en oppramsing av delingrediensene i den sammensatte ingrediensen, jf. matinformasjonsforskriften vedlegg VII del E.
Eksempel 1:
Margarin kan merkes slik: ”...., margarin (rapsolje, melk, raffinert soyaolje, vann, salt, emulgator (soyalecithin)),....”.
Hvis den sammensatte ingrediensen utgjør mindre enn 2 % av matvarens totale vekt, er hovedregelen at delingrediensene ikke må tas med i ingredienslisten, jf. jf. matinformasjonsforskriften vedlegg VII del E punkt 2.
Ingredienser og delingredienser som kan gi en allergisk reaksjon skal imidlertid alltid oppgis og fremheves, se samme forskrift, artikkel 21.
Eksempel 2:
Majones (egg)
Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften)