Faktaartikkel

Tilsyn med bruk av ernærings- og helsepåstander om mat i 2020

Publisert 16.04.2020     Sist endret 16.04.2020
Forskjellige typer kosttilskudd.
Foto: Mattilsynet

Tilsynet vårt med bruk av ernæringspåstander og helsepåstander i 2020 kommer til å konsentrere seg spesielt om bruk av medisinske påstander og ulovlige helsepåstander om kosttilskudd.

Dette ser vi etter

Mattilsynet vil særlig kontrollere forekomsten av ulovlig bruk av medisinske påstander og ulovlige helsepåstander om kosttilskudd innenfor ulike kategorier av kosttilskudd. Dette vil for eksempel gjelde mage/fordøyelse, hjerne/hukommelse, ben/knokler/ledd.

Vi vil kontrollere både merkingen av de konkrete produktene, men også all annen informasjon om og markedsføring av produktene i brosjyrer, aviser, ukeblad, nettartikler, i blogger, i sosiale media osv.

Dette bør dere være forberedt på

  • Har dere sikret at dere ikke bruker medisinske påstander om produktene dere selger?
  • Har dere kontroll på at all bruk av påstander er i tråd med regelverket for bruk av ernærings- og helsepåstander?

Bruk av medisinske påstander på kosttilskudd er ulovlig etter bestemmelsene i kosttilskuddforskriften.

Ernærings- og helsepåstandsforskriften gir reglene for frivillig bruk av helsepåstander. Ulovlig bruk av helsepåstander er villedende og gir konkurransefortrinn i forhold til produkter som merkes og markedsføres i tråd med bestemmelsene i regelverket. I ytterste konsekvens kan det gi helseskade ved at produktene retter seg mot syke personer, som i verste fall kutter ut nødvendige medisiner, eller får uheldige interaksjoner mellom inntak av kosttilskuddet og medisin

Alle bør være forberedt på tilsyn

Vi har ikke kapasitet til å føre tilsyn med alle virksomheter som bruker ernærings- og helsepåstander i landet. Alle bør allikevel være forberedt på å få tilsyn. Det er lurt om dere har gjennomgått rutinene på forhånd. Nødvendig dokumentasjon bør være lett tilgjengelig.

Fant du det du lette etter?

Regelverk og veiledning


Regelverk og veiledning