Tilsynsplaner - Generelle krav til merking av mat
Forbrukerne skal få god informasjon om hva matvaren inneholder ved å lese på pakningen. Merkingen skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede forbrukerne. For de som er allergiske eller intolerante mot visse typer matvarer, er dette spesielt viktig. Kravene omfatter merking på selve matvaren, men det er også krav til presentasjon og reklame.
Se video: Riktig merking av mat.
Mattilsynet fører tilsyn med at matvarer som produseres og selges i Norge er merket slik regelverket sier. Det gjør vi for å sikre mattryggheten og redeligheten.
De som produserer, selger og importerer matvarer har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket: Matinformasjonsforskriften.
Matmerking - Kort om merking av matvarer, med sjekkliste
Faktaark: Merking og næringsdeklarasjon
Allergener - krav til informasjon på ferdigpakkede og ikke ferdigpakkede næringsmidler
Ansvar - hvem har ansvaret for matinformasjonen?
Betegnelse/navn på næringsmidlet. Mer om bruk av betegnelser
Betegnelser for næringsmidler med ord som melk, smør og krem
Om merking av tilsatt vann i kjøtt og fisk
Fjernsalg – krav til matinformasjon ved e-handel og nettsalg
Salgsautomater
Overskuddsmat som formidles via apper o.l.
Holdbarhetsdato – best før eller siste forbruksdag?
Om supplerende holdbarhetsmerking
Mengdeangivelse av visse ingredienser (tidligere kalt QUID-merking)
Veileder om mengdeangivelse av ingredienser (QUID)
Næringsdeklarasjon - en oversikt
Opprinnelsesmerking – hvilket land kommer næringsmidlet fra?
Opprinnelsesmerking og system for identifisering og registering av kjøtt
QUID-merking - mengdeangivelse av visse ingredienser
Mer om matmerking
Merking av mekanisk utbeina kjøtt (MUK)
FLIS-basen: Verktøy for merking av mat i EU/EØS
Spørsmål og svar
- Har EU laget veiledning til den nye matinformasjonsforordningen?
- Hvordan kan vi bruke Matvaretabellen til å beregne en næringsdeklarasjon?
- Er det krav til mengdeangivelse av ingredienser?
- Når kan et brød merkes med "grovt"?
- Må marinert kjøtt, laget av kjøtt som har vært fryst, merkes med ordet «opptint»?
- Når kan et kjøtt- eller fiskeprodukt kalles røykt, og hvordan skal det merkes?
- Noe kjøtt og fisk skal merkes med «tilsatt vann» - når gjelder dette?
- Finnes det andre bestemmelser om merking enn de generelle kravene?
- Må næringsmidler som er merket med holdbarhetsdato lotmerkes (identifikasjonsmerkes)?
- Næringsdeklarasjon – kan den merkes for spiseferdig vare?
- Er det krav om merking med næringsdeklarasjon på alle matvarer?
- Må man oppgi en postadresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket?
- Hvilke merkekrav gjelder for porsjonspakninger fra institusjonskjøkken til hjemmeboende?
- Hvilke merkekrav og informasjonsflyt gjelder for mat i bulkforpakning til avdelingskjøkken? Vis alle spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Spørsmål om merking av mat rettes til din nærmeste Mattilsynet-avdeling på telefon eller på e-post postmottak@mattilsynet.no.
Tilsynsresultater
- 15.06.2020 Merkesjekken 2019 - Frukt, bær og grønnsaker, inkludert matpoteter
- 18.01.2019 Merkesjekken 2018 - Brød og brødvarer
- 15.11.2017 Merkesjekken 2017 – Melk og melkeprodukter
- 24.11.2015 Merkesjekken 2015: Mye feil i merkingen av kjøttprodukter
- 20.10.2015 Energidrikker merkes ikke tilfredsstillende
- 27.04.2015 Merkesjekken 2014: Gode resultater
- 19.02.2015 12 av 40 hadde for dårlig kontroll med halal-merket mat
- 12.02.2015 Flere funn av udeklarert svinekjøtt
- 29.01.2015 Bare ett produkt med for mye gluten
- 12.03.2013 DNA-analyser av kjøttprodukter Vis alle tilsynsresultater