Tilsynsrapport

Flere funn av udeklarert svinekjøtt

Publisert 12.02.2015     Sist endret 12.02.2015

Mattilsynet har i nye prøver funnet udeklarert svinekjøtt i 5 produkter på det norske markedet. 3 av produktene hadde små mengder svinekjøtt i seg, noe som tyder på slurv. De andre 2 hadde større mengder, og det mistenker vi å være bevisst kriminalitet.

- Mat skal ikke utgi seg for å være noe det ikke er. Det å bevisst bruke en billig råvare for så å selge det som en dyr råvare er svært alvorlig. Dette er skuffende resultater, sier Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

. Svinekjøtt er billigere enn for eksempel storfekjøtt, og det kan derfor være mye penger å tjene for matprodusenter som jukser med dette. En rekke mennesker ønsker ikke å spise svinekjøtt, derfor er det viktig at innholdsdeklarasjonen på kjøttproduktene er korrekte.

I år har vi tatt ut 53 prøver av ulike kjøttprodukter der svinekjøtt ikke var oppgitt som kjøttråvare. Det ble gjort positive funn i 5 av disse prøvene. Alle virksomhetene der det ble gjort funn følges opp av Mattilsynet.

I 3 av de positive prøvene var det snakk om såpass liten mengde svinekjøtt at det kan skyldes rester fra tidligere produksjon og dermed dårlige rutiner hos bedriften. Disse bedriftene må gå gjennom sine rutiner og forbedre de. Her er det også snakk om et produkt som var merket som "halal". Velger man å merke produkter som "halal" forventes det ekstra gode rutiner på nettopp slikt om dette.

I en middagspølse av vossakorvtype som ikke skulle inneholde svin viste det seg å være mer enn 5% svinekjøtt. Vi mistenker bevisst innblanding, altså matkriminalitet.

Vi fant enda større mengde svinekjøtt (mer enn 30%) i importert "Russisk Pelmini", et produkt som ligner ravioli.

- Vi er skuffet over at vi fremdeles finner udeklarert innblanding med svinekjøtt. Vi synes også det er uakseptabelt at bedrifter som ønsker å produsere mat merket som "halal" ikke har tilstrekkelige gode rutiner til å gjøre det. Dette vil vi følge opp videre, og vi ser helt klart behovet for å fortsette med slike tester, avslutter Edvardsen.

Les rapporten: DNA-analyser for udeklarert svinekjøtt 2014 

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Les mer


Publikasjoner

Les mer