Hva regnes som et ikke ferdigpakket næringsmiddel?

Publisert 14.10.2019     Sist endret 14.10.2019

I artikkel 2 nr. 2 bokstav e) defineres ferdigpakket. Denne definisjonen omtaler også visse unntak.  Hvilke næringsmidler som ansees som ikke ferdigpakkede og dermed bare har begrensede krav til opplysninger, forklarer vi her.

1. Næringsmidler som tilbys uten emballasje.

Noen matvarer tilbys til forbrukeren uten at de er ferdigpakket. Noen produkter kan kunden selv ta med seg slik varen tilbys.

Eksempel er:

  • Klaser med bananer.
  • Smågodt som selges i løsvekt i en dagligvarebutikk.
  • Poteter i løsvekt i grønnsaksdisken.

2. Næringsmidler som emballeres på salgstidspunktet på forespørsel fra forbruker

En matvare anses for pakket på forespørsel fra forbrukeren, når pakkingen av matvaren først skjer etter at forbrukeren har bestilt/bedt om matvaren.

Eksempler er:

  • Skinke eller ost som deles og pakkes på kundens bestilling i en delikatessebutikk/ferskvareavdeling.
  • Pizza som bestilles via nett eller telefon, for så å pakkes og leveres kunden.

3. Matvarer som har en form for emballasje, men som er «ferdigpakket med sikte på umiddelbart salg»

Mattilsynet tolker «ferdigpakket med sikte på umiddelbart salg» som omsetning avgrenset i tid, og som skjer samme dag. Bruken av begrepet «direkte» beskriver i tillegg til tidsreferansen, en salgsform som krever direkte kontakt mellom selger og kjøper. «Umiddelbart salg» kan derfor også forstås på denne måten, og angir både et tidsaspekt og en salgssituasjon.

For at det skal kunne dreie seg om «ferdigpakket med sikte på umiddelbart salg», må næringsmiddelet selges i løpet av butikkens normale åpningstid, og senest innen ett døgn etter produksjon/tilberedning. I tillegg må betjeningen som er tilstede i butikken, ha mulighet til å skaffe kunden informasjon om næringsmiddelets innhold, dvs. kunne gi denne informasjonen til kjøper når han/hun ber om det.

Fant du det du lette etter?