De generelle merkekravene er gitt i forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften). Det er i tillegg flere særforskrifter med bestemmelser om merking av f.eks. syltetøy, juice, sjokolade osv.
Merkingen omfatter de skriftlige opplysningene i tillegg til bilder eller symboler som er brukt på emballasjen. Også opplysninger på nettsider, i annonser og reklame skal være i tråd med regelverket.
Obligatoriske opplysninger på ferdigpakkede matvarer
Artikkel 9 | Krav om | Hjemmel |
Betegnelse | Navnet på matvaren skal fortelle hva slags produkt det er | Artikkel 17 jf. vedlegg VI |
Ingrediensliste | Listen skal angi hva matvaren er laget av. Ingrediensene skal stå i fallende vektrekkefølge | Artiklene 18 og 20, jf. vedlegg VII |
Stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse | Ingredienser eller stoffer som kan gi allergi eller intoleranse skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig | Artikkel 21. jf. vedlegg II |
Mengdeangivelse av ingredienser | Ingredienser som er fremhevet i merkingen skal mengdeangis, dvs. det stå hvor mye av denne ingrediensen matvaren inneholder | Hvis krav etter artikkel 22 |
Nettoinnhold | Innholdet i en pakning skal angis, enten i vekt eller volum. | Artikkel 23 jf. vedlegg IX |
Holdbarhet | Matvarer skal merkes med «Best før…» eller «Siste forbruksdag…». Ferske bakervarer, frukt og grønt er unntatt. | Artikkel 24 jf. vedlegg X |
Vilkår for oppbevaring og anvendelse | Matvarer som må oppbevares på en annen måte enn i romtemperatur må merkes med opplysninger om dette. | Artikkel 25 |
Navn eller forretningsnavn og adressen til den ansvarlige næringsmiddelvirksomhet | Produsentens eller importørens navn og adresse skal angis på alle matvarer. | Arikkel 8 |
Opprinnelsesmerking | Opprinnelsesland skal oppgis i noen tilfeller. | Hvis krav etter artikkel 26 |
Bruksanvisning dersom det er nødvendig for at matvaren skal brukes riktig eller mest hensiktsmessig | Bruksanvisning skal utformes slik at matvaren kan brukes på riktig måte, når det er nødvendig. | Artikkel 27 |
Alkoholinnhold når innholdet av alkohol overstiger 1,2 volumprosent | Alkoholstyrken skal angis med symbolet % vol. | Artikkel 28 jf. vedlegg XII |
Næringsdeklarasjon | Næringsdeklarasjonen skal gi informasjon om næringsstoffene i maten. Den gjør det mulig å sammenligne næringsinnhold i ulike matvarer. | Artikkel 29 – 35 jf. Vedlegg XV |
Unntak fra full merkeplikt
Noen pakninger er veldig små. Når den største flaten er under 10 cm², holder det å merke med bare betegnelse, ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner og intoleranse, nettoinnhold og holdbarhet. Se artikkel 16.
Språk i merkingen
Merkingen av obligatoriske opplysninger skal være på norsk, eller et språk som i stavemåten ligner norsk. Matvaren kan merkes på flere språk, så lenge informasjonen som gis er den samme. Se matinformasjonsforskriften § 2.
Merkingens utførelse og plassering
Merkingen skal være godt synlig og lett leselig. Krav til minste skriftstørrelse på 1,2 mm (x-høyde) på obligatoriske opplysninger. Dersom største flate er mindre enn 80 cm² skal skriftstørrelsen være minst 0,9 mm. Se artikkel 13 og vedlegg IV.
Betegnelse, nettoinnhold og eventuelt alkoholinnhold skal stå i samme synsfelt. Det samme gjelder også obligatoriske tilleggsopplysninger til betegnelsen, som for eksempel «dypfryst». På rund emballasje er det akseptert at forbrukerne må dreie litt på produktet for å se alle opplysningene. Se artikkel 12, 13, 15, 37 og vedlegg IV for nærmere beskrivelse av merkingens utforming.
Fjernsalg/nettsalg
Forbrukerne skal få de obligatoriske opplysningene også ved kjøp på Internett, postordre o.l. Opplysningene om produktet, med unntak av holdbarhetsdato, må gis før salget avsluttes (se artikkel 14).
Villedning
Merkingen skal være korrekt, tydelig og enkel for forbrukeren å forstå. Den skal ikke være villedende. Forbrukerne skal gjennom merkingen forstå hvilken matvare det dreier seg om. Tekst, illustrasjoner, farger, symboler må sees på som en helhet som bidrar til forbrukernes forventninger til produktet.
Ikke ferdigpakkete næringsmidler
Ved omsetning av matvarer som ikke er ferdigpakket er det krav om at visse opplysninger skal være tilgjengelig skriftlig, direkte for forbruker. Det gjelder:
- Innhold av stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse. Se artikkel 12. nr. 5 jfr. artikkel 44, samt vedlegg II.
- Betegnelse og opprinnelsesland for frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter I enkelte tilfeller skal også sortsnavn oppgis, blant annet for jordbær. Se § 3 i matinformasjonsforskriften.
- Opplysninger om bestråling og genmodifisering. Se matinformasjonsforskriftens § 4 om genmodifisering.