Faktaartikkel

Næringsdeklarasjon – en oversikt

Publisert 21.09.2015     Sist endret 27.09.2016

På de fleste matvarer er det obligatorisk med næringsdeklarasjon. Næringsdeklarasjonen angir hva ferdigpakkede matvarer inneholder av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt. Den obligatoriske informasjonen kan utvides med visse andre stoffer som ulike typer fettsyrer, kostfiber og innholdet av vitaminer og mineraler.

Næringsdeklarasjonen gjør det enklere for forbrukeren å finne ut hvilke næringsstoffer matvarene inneholder.

For å gjøre det lett for forbrukerne å sammenligne næringsinnholdet i ulike produkter, skal deklarasjonen alltid settes opp på samme måte, og angis per 100 g eller per 100 ml av matvaren. Dette gjelder også når produsentene frivillig velger å angi næringsinnholdet i matvarer.

Kort om krav til næringsdeklarasjonen

Det er krav til både innholdet i, presentasjonen av og utformingen av næringsdeklarasjonen på matvarene. Bestemmelsene finner du i forordningens artikkel 29-35, og vedleggene I, XIII, XIV og XV.

Her er de viktigste kravene:

 • Innholdet av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner, og salt  skal alltid angis,  (artikkel 30 og vedlegg XV).
   
 • Salt:
  Alt natrium skal angis som salt, og salt beregnes ut fra det totale natriuminnholdet i matvaren. Det er viktig at alle kildene tas med i beregningen, dvs. fra råvarer, tilsetningsstoffer og, tilsatt salt. Salt = natrium x 2,5, (vedlegg I nr. 11).
   
 • Næringsstoffer som det er frivillig å deklarere:
  Den obligatoriske næringsdeklarasjonen kan utvides med et eller flere av følgende stoffer: Enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer, polyoler, stivelse eller kostfiber, (artikkel 30 og vedlegg XV).
   
 • Vitaminer og mineraler, forutsatt at de er tilstede i "betydelige mengder". For matvarer er "betydelig mengde" 15 % av referanseverdien. For drikkevarer er "betydelig mengde" 7,5 % av referanseverdien,  (artikkel 30 og vedlegg XIII).
   
 • Andre næringsstoffer enn de som er angitt i vedlegg XV kan ikke angis i selve næringsdeklarasjon, men opplyses om, gjerne i nærheten av næringsdeklarasjonen. Eksempel på et slikt stoff er omega-3-fettsyrer.
   
 • Unntak:

  Krav om næringsdeklarasjon gjelder ikke for kosttilskudd og naturlig mineralvann fordi det gjelder egne regler for disse matvaregruppene, (artikkel 29).

  En del matvarer har ikke krav om merking med næringsdeklarasjon, eksempelvis fersk frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt. Likeledes er det unntak for matvaregrupper som har liten næringsverdi og som brukes i små mengder, som eddik, salt, kaffe og te. Håndverksmessig fremstilte matvarer i små mengder, hvor omsetning skjer lokalt, er også unntatt. (Vedlegg V).

  Drikker med mer enn 1,2 vol % alkohol har hverken krav om næringsdeklarasjon eller ingrediensliste, (artikkel 16).

Matmerking - næringsdeklarasjon - ferdigpakket mat 

Se også:

Fant du det du lette etter?