Faktaartikkel

Opprinnelsesmerking og system for identifisering og registering av kjøtt fra storfe, svin, sau, geit og fjørfe

Publisert 03.09.2018     Sist endret 03.09.2018

Dere som produserer, distribuerer eller omsetter ferskt, kjølt eller fryst kjøtt fra storfe, svin, sau, geit og fjørfe skal etablere et system for identifisering og registering av produktene dere produserer og omsetter. Alt storfekjøtt skal merkes med opprinnelse. Likeledes skal alt ferdigpakket ferskt, kjølt eller fryst kjøtt fra svin, sau, geit eller fjørfe også merkes med opprinnelse.

Dere skal etablere et system for identifisering og registrering. Systemet skal sørge for dokumentasjon av forbindelsen mellom kjøttråvarene som dere tar inn i virksomheten og de produktene som dere omsetter. Alle aktører i samtlige ledd i produksjon- og omsetningskjeden, skal bruke et identifiserings- og registreringssystem. Dette gjør det mulig å spore kjøttet tilbake til det enkelte dyr eller en gruppe av dyr.

Dere skal opprinnelsesmerke ferskt, kjølt eller fryst kjøtt fra storfe og ferdigpakket ferskt, kjølt eller fryst kjøtt fra svin, sau, geit og fjørfe. Ferskt, kjølt eller fryst kjøtt omfatter hele skrotter, halve og kvarte skrotter, nedskåret kjøtt, kjøttsorteringer og kvernet kjøtt. Opprinnelsesmerking gir forbrukere mulighet til å ta velbegrunnede valg ved kjøp av matvarer. For mer informasjon om hva opprinnelsesmerking av de ulike kjøttslagene se:

Veiledning om opprinnelsesmerking og system for identifisering og registrering av kjøtt fra storfe svin sau geit og fjørfe.

Fant du det du lette etter?