Veilederen - Slik beregner du næringsinnhold i næringsmidler

Publisert 05.07.2016     Sist endret 27.11.2017

Den europeiske matvaredataorganisasjonen EuroFIR (European Food Information Resource Association) har utarbeidet en veileder for beregning av næringsinnhold i næringsmidler. Veilederen gir en detaljert beskrivelse av hvordan bransjen kan beregne data om næringsinnhold til deklarasjon av næringsmidler.

Sammen med veilederen følger det med et regneark med eksempel på beregning av næringsinnhold i et næringsmiddel. Det vil kunne være et godt hjelpemiddel til å forstå de forskjellige beregningene som omtales i veiledningen. Regnearket har formler slik at det kan brukes til andre beregninger.

Målgruppen for veiledningen er virksomheter. Beregning av næringsinnhold kan være vanskelig, men virksomhetene må ha kompetanse til å oppfylle de kravene som regelverket pålegger dem. Mattilsynet vil ikke kunne gi ytterligere konkret veiledning om beregningene.

Matvaretabellen er den norske, offisielle matvaredatabasen. Ved lån av data fra Matvaretabellen eller andre matvaredatabaser, bør man alltid undersøke om måleenheter og beregningsfaktorer (for eksempel proteinfaktor) som matvaredatabasen benytter, er de samme som det vises til i regelverket. Se informasjon om tabellverdiene i Matvaretabellen.

 

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner


Publikasjoner