Mattilsynet med tilsynskampanje om listeriatiltak hos produsenter av spiseferdig sjømat

Publisert 23.09.2021     Sist endret 23.09.2021

Mattilsynet gjennomfører høsten 2021 og våren 2022 en tilsynskampanje hos godkjente produsenter av spiseferdig sjømat. I kampanjen skal Mattilsynet undersøke tiltak og rutiner for å hindre at de spiseferdige produktene blir forurenset med listeriabakterien.

Kampanjen starter i november og varer fram til april neste år.

- Vi vil særlig se på produsentenes dokumentasjon av valgt grenseverdi, rutiner for prøvetaking og avviksbehandling. Vi vil også veilede om grenseverdiene og klargjøre regelverk og ansvar for produsentene. Det er for å sikre at spiseferdig sjømat produsert i Norge er trygg å spise, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef for biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Kontrollen vil foregå i form av revisjoner, og målet er å revidere alle godkjente produsenter av røykt og gravet sjømat.

Listeria kan gjøre utsatte grupper syke

Listeria er en bakterie som finnes overalt i naturen. Den overlever frysing, vokser ved kjøletemperaturer, høye saltkonsentrasjoner og ved lav vannaktivitet. Bakterien fjernes med varmebehandling.

Listeria kan forårsake listeriose og er derfor forbundet med høy risiko i mat som ikke skal varmebehandles før konsum (spiseferdig mat).

- De fleste av oss blir ikke syke av bakterien, men gravide, barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar er utsatte. Tilfeller av listeriose forårsaket av sjømat øker på verdensbasis, og det har de siste årene vært flere alvorlige tilfeller i EU, sier Siv Jorunn Nordlund.

Egen kampanjeside

I forbindelse med kampanjen har Mattilsynet opprettet en egen kampanjeside. Der informerer vi om kampanjen, og har lagt ut en veileder og sjekklisten vi bruker i revisjonene.

- Vi oppfordrer alle produsenter av spiseferdig sjømat til å lese informasjonen på kampanjesiden for å sjekke at de har alt i orden, og for å forberede seg til vi kommer på revisjon, avslutter Siv Jorunn Nordlund.

Les mer: Tilsynskampanje spiseferdig sjømat 2021/2022

Fant du det du lette etter?