Det stilles krav til produksjon av næringsmidler gjennom hele matkjeden, herunder primærproduksjon av for eksempel korn, frukt, bær og grønnsaker.
Generelle hygienekrav er fastsatt i Næringsmiddelhygieneforskriften. I tillegg finnes det annet særskilt regelverk med fokus på ulike områder som muggsoppgifter, bruk av plantevernmidler, rester av plantevernmidler, gjødsel, økologisk produksjon m.m. Det er virksomhetenes ansvar å påse at regelverket følges.
Mer om frukt, bær, grønnsaker og korn
Regelverk og veiledning
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tittel | Type |
---|---|
Trygg mat - Servering av frukt, bær og grønnsaker | |
Fakta om hvordan du kan holde kontroll på kjøletemperaturen | |
Fakta om hvordan bakterier oppfører seg ved ulike temperaturer | |
Bioforsk - Hvordan redusere risiko for mykotoksiner i korn |
Skjema
Skjema | Type |
---|---|
Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer | Altinn |
Skjema for nettpublisering ved tilbaketrekking av produkter |
Tilsynsresultater
Risikovurderinger
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer
Mattilsynet gjennomfører hvert år ulike overvåkings- og karteleggingsprogram. Hovedmålet med dette er å få oversikt over utvalgte områder som Mattilsynet har ansvar for.
Rester av plantevernmidler i næringsmidler er et slikt område. Her kan du se resultatene fra overvåkings- og kartleggingsprogrammene for:
- Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker 2021
- Analyser av næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner i kornprodukter 2021
- Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019
- Kontroll av Salmonella i tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger 2019
- Analyser av arsen, tungmetaller og næringsstoffer i risprodukter 2018
- Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014 - 2018
- Analyse av brød, knekkebrød og frokostblandinger 2017
- Mattilsynets overvåknings-og kartleggingsprogrammer for mykotoksiner 2005 - 2017
- Smittestoffer i importerte bær 2015 - 2016
- Smittestoffer i vegetabilske næringsmidler 2012