Rapport

Analyser av per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) i matkontaktmaterialer 2017

Publisert 27.06.2019     Sist endret 27.06.2019

Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) brukes i papp- og papirprodukter som papptallerkener, bakepapir og muffinsformer for å gjøre produktene vann- og fettavstøtende. Mattilsynets undersøkelser viser at disse helseskadelige stoffene kan komme over i maten.

Hva undersøkte vi:

35 produkter av papp og papir som ble sendt til Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for analyser.

Tidsrom:

2017

Hva lette vi etter:

Hva lette vi etter: Per- og polyfluorerte alkystoffer (PFAS).

Hva fant vi:

Resultatene viser at 13 av de 35 produktene inneholdt ulike varianter av PFAS.

De fem produktene som inneholdt mest PFAS totalt (tre papptallerker og to muffinsformer) ble videre testet for hvor mye PFAS som potensielt kunne overføres til mat under oppvarming i mikrobølgeovn (migrasjons-test). Testen viste at 19.9 - 39.5 mikrogram (µg) PFAS ble overført per kilo mat fra papptallerkenene, og 15.0 - 20.6 µg PFAS ble overført per kilo mat fra muffinsformene.

Undersøkelsen viste at PFAS potensielt kan migrere over i mat, og at matkontaktmaterialer kan være en kilde til PFAS i mat. Resultatene vil brukes i arbeidet med å utvikle regelverk for matkontaktmaterialer, og i videre vurdering av betydningen for helse.

 

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner


Publikasjoner