Informasjonen om dyre- og fiskehelse er under revisjon
Denne siden viser til forskrifter om dyre- og fiskehelse som er opphevet eller endret og erstattet av nye forskrifter. De nye forskriftene trådte i kraft 28. april 2022. Se oversikt over erstatninger.
Mattilsynet jobber fortløpende med oppdatering av nettsidene, og med å utarbeide veiledning om det nye regelverket. Områder med størst behov for veiledning og informasjon vil bli prioritert først.
Denne informasjonen er ment for virksomheter som skal starte med eller driver med produksjon av melk og melkeprodukter. Det er viktig at produktene er produsert, merket og solgt i samsvar med regelverket. Alle ledd i produksjonen, fra jord til bord, har et ansvar for å sikre trygg mat.
Dere kan velge ulike løsninger for hvordan dere vil gjennomføre driften. Dere skal ha gode rutiner slik at produktene er trygge, redelige og har rett kvalitet. Internkontroll er et godt hjelpemiddel for å oppnå dette.
Mattilsynet fører tilsyn med virksomhetene for å sikre at regelverket blir fulgt.
Mer om melk og meieriprodukter
Registrering eller godkjenning
Skal virksomheten være godkjent eller registrert?
Lokalmat: Registrering og godkjenning
Godkjenning og registrering av driften din gjør du elektronisk via skjemateneste
Lokalmat: Hvordan bruke Mattilsynets skjematjeneste?
Oversikt over godkjente produkter og virksomheter
Internkontroll
Krav til lokaler, utstyr, drift og kompetanse for meieri
Meieribransjens egne regler for god hygienepraksis
Mikrobiologiske farer forbundet med melk og melkeprodukter
Meldepliktig hendelse i næringsmiddelvirksomheter
Prøvetaking
Mikrobiologisk prøvetaking av melk og melkeprodukter
Nasjonale referanselaboratorium
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer
Merking og sporbarhet
Krav til sporbarhet og krav om identifikasjons- og stempelmerking av animalsk mat
Spesielt om merking av melk og melkeprodukter
Lokalmat
Spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 24.06.2022Forslag til "overordnet beredskapsforskrift" om blant annet høyeste midlertidige grensverdier for radioaktiv forurensning i næringsmidler og fôr til omsetning, som kan gjøres gjeldende etter en eventuell atomhendelse
-
Sist endret: 24.04.2021Forslag til nye regler om lister over tredjeland, eller regioner i tredjeland, godkjent for innførsel til EU/EØS av visse dyr og produkter av animalsk opprinnelse til konsum
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tittel | Type |
---|---|
Kartlegging av alternative barrierer for produksjon av melkebaserte produkter produsert av ikke-varmebehandlet melk | |
Fakta om hvordan du kan holde kontroll på kjøletemperaturen | |
Fakta om hvordan bakterier oppfører seg ved ulike temperaturer |
Skjema
Skjema | Type |
---|---|
Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer | Altinn |
Skjema for nettpublisering ved tilbaketrekking av produkter |
Tilsynsresultater
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer for melk og meieriprodukter