Denne informasjonen er ment for virksomheter som skal starte med eller driver med produksjon av melk og melkeprodukter. Det er viktig at produktene er produsert, merket og solgt i samsvar med regelverket. Alle ledd i produksjonen, fra jord til bord, har et ansvar for å sikre trygg mat.
Dere kan velge ulike løsninger for hvordan dere vil gjennomføre driften. Dere skal ha gode rutiner slik at produktene er trygge, redelige og har rett kvalitet. Internkontroll er et godt hjelpemiddel for å oppnå dette.
Mattilsynet fører tilsyn med virksomhetene for å sikre at regelverket blir fulgt.
Mer om melk og meieriprodukter
Registrering eller godkjenning
Skal virksomheten være godkjent eller registrert?
Lokalmat: Registrering og godkjenning
Godkjenning og registrering av driften din gjør du elektronisk via Mattilsynets skjemateneste
Lokalmat: Hvordan bruke Mattilsynets skjematjeneste?
Oversikt over godkjente produkter og virksomheter
Internkontroll
Krav til lokaler, utstyr, drift og kompetanse for meieri
Meieribransjens egne regler for god hygienepraksis
Mikrobiologiske farer forbundet med melk og melkeprodukter
Utrygge næringsmidler og meldepliktige hendelser
Prøvetaking
Mikrobiologisk prøvetaking av melk og melkeprodukter
Nasjonale referanselaboratorium
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer
Merking og sporbarhet
Sporbarhetskrav og krav om identifikasjonsmerking for animalsk mat
Spesielt om merking av melk og melkeprodukter
Lokalmat
Spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 14.02.2019Endring i regler for omsetning av rå melk og rå fløte til konsum
-
Sist endret: 13.04.2018Regler for grenseverdier til kontrollformål, endring i forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr.
-
Sist endret: 21.09.2018Nye regler for produksjon og eksport av næringsmidler og fôrvarer på særskilte vilkår
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Seksjon animalsk mat, hovedkontoret
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tittel | Type |
---|---|
Kartlegging av alternative barrierer for produksjon av melkebaserte produkter produsert av ikke-varmebehandlet melk. |
Skjema
Skjema | Type |
---|---|
Ny næringsmiddelvirksomhet | Altinn |
Skjema for nettpublisering ved tilbaketrekking av produkter |