Bakgrunn
Bransjeorganisasjoner nasjonalt eller internasjonalt gir gjennom retningslinjen utfyllende informasjon om kravene som fremkommer i regelverket og hvordan disse skal imøtekommes.
Retningslinjene kan være til hjelp for bransjeorganisasjoner og enkeltvirksomheter i arbeidet med å identifisere farer som kan true mattryggheten, og hvordan disse utfordringene bør håndteres for å minimere eller fjerne risikoen for helseskadelig mat eller mat som er uegnet til konsum.
I retningslinjen gjør bransjen en generisk fareanalyse på vegne av alle. Denne må tilpasses det aktuelle anlegget hvis virksomheten tar hele eller deler av retningslinjen i bruk.
Nasjonale retningslinjer er laget av næringen i Norge og anerkjent av Mattilsynet, mens europeiske retningslinjer er laget av europeiske næringsorganisasjoner og anerkjent av EU-kommisjonen.
Hvis det oppstår tvil om forståelsen eller hva som skal gjelde, er det alltid regelverket som gjelder.
Nasjonale retningslinjer
Noen nasjonale retningslinjer er åpne, og er tilgjengelige for alle, mens andre har ikke offentlig tilgang. For å få tilgang til disse nasjonale retningslinjer må dere ta kontakt med deres respektive næringsorganisasjon.
På melkeområdet er følgende nasjonale retningslinjer anerkjente:
-
Nasjonale retningslinjer for småskala mjølkebedrifter er utarbeidet av Norsk Gardsost (ikke offentlig tilgang)
-
Nasjonale retningslinjer for hygiene i meieriindustriener utarbeidet av TINE, Normilk, Q-meieriene, Synnøve Finden, Rørosmeieriet (offentlig tilgang).
Europeiske retningslinjer
Europeiske retningslinjer er anerkjent av EU-kommisjonen. Mattilsynet har sammen med næringsorganisasjonene deltatt i prosessen med å gi kommentarer til disse retningslinjene.
- EU-kommisjonens veiledere, næringens europeiske retningslinjer og register over nasjonale retningslinjer finner du på EU-kommisjonens Guidance platform – food hygiene
Europeisk retningslinje for hygiene ved gårdsnær og håndverksmessig produksjon av melk og melkeprodukter er utarbeidet av Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network, FACE.
- Retningslinje: European Guide for Good Hygiene Practices in the production of artisanal cheese and dairy products (PDF)
Europeisk retningslinjer for hygiene med prosessert ost.
- Retningslinje: Guidance on cheese as raw material in the manufacture of food products
- Retningslinje: European Guide for the hygienic manufacture of Processed Cheese
Nettverk for melk og melkeprodukt
-
Internasjonal dairy federation, IDF er en internasjonal verdensomspennende nettverk som håndterer meierirelatert spørsmål fra jord til bord. IDF produserer blant annet publikasjoner og Internasjonal dairy federation - Fact sheets
-
Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network, FACE er et europeisk nettverk for lokalmat melk og melkeprodukt.
-
Opplysningskontoret for melkeprodukter - Melk.no gir informasjon om melk og meieriprodukter.
-
Norsk Gardsost er et nasjonalt nettverk for norske håndverksysteri og gårdsmeieri.