Hva undersøkte vi? | 189 prøver av upasteuriserte og pasteuriserte oster og andre melkeprodukt produsert i Norge og i EU. |
Tidsrom: | 2018 |
Hva lette vi etter? | De fire kategoriene er analysert for ulike sykdomsfremkallende bakterier (patogener). Disse valgene er gjort for å for å få mest mulig informasjon for hver kategori. De ulike kategoriene er: P N= pasteurisert melkeprodukt produsert i Norge. P EU= pasteurisert melkeprodukt produsert utenfor Norge. U N= upasteurisert melkeprodukt produsert i Norge. U EU= upasteurisert melkeprodukt produsert utenfor Norge. De ulike sykdomsfremkallende smittestoffene vi analyserte for: Listeria monocytogenes (patogen): P N, P EU, U N, U EU, antall 189 st. Shigatoksinproduserende Escherichia coli (STEC) (patogen): U N, U EU, antall 96 st. E. coli (hygieneparameter): P N, U N, U EU, 169 st. S. aureus (hygieneparameter): U N, antall 71 st. Giftstoffer (enterotoksin) fra S. aureus (patogen): U N, U EU, antall 96 st. Salmonella (patogen): U EU, antall 25 st. |
Hva fant vi? | Listeria monocytogenes: Ingen påvisning i 189 prøver melkeprodukt. Shigatoksinproduserende Escherichia coli (STEC): Escherichia coli (hygieneparameter): I 61 av de 71 upasteuriserte melkeproduktene produsert i Norge ble det ikke påvist E. coli over deteksjonsgrensen på 10 kolonidannede enheter/g prøve (kde/g). 3 st. (4,2 %) var over 100 kde/g. I upasteuriserte melkeprodukter fra EU (25) hadde 5 (20 %) av produktene over 100 kde/g E. coli. Det er ikke mikrobiologisk kriterium for E. coli i regelverket for upasteuriserte oster. Staphylococcus aureus: Av 96 undersøkte upasteuriserte melkeprodukter ble det ikke påvist enterotoksinene A-E Giftstoffene (enterotoksinene), som noen S. aureus kan produsere. Det ble ikke påvist Salmonella i de 25 prøvene av upasteurisert melkeproduktene som er produsert utenfor Norge. |
Hvem utførte oppdraget? | Veterinærinstituttet. |