EU har vedtatt to forordninger som endrer de to forordningene om krav til søknader etter de to ulike søknadsprosedyrene i ny mat-forordningen:
- Forordning (EU) 2020/1772 endrer forordning (EU) 2017/2469 om administrative og vitenskapelige krav til søknader etter artikkel 10 i ny mat-forordningen (forordning (EU) 2015/2283), som er gjennomført i § 1a i ny mat-forskriften.
- Forordning (EU) 2020/1824 endrer gjennomføringsforordning (EU) 2017/2468 om administrative og vitenskapelige krav som gjelder tradisjonelle næringsmidler fra tredjeland, som er gjennomført i § 1c i ny mat-forskriften.
Endringene skjer som følge av åpenhetsforordningen (forordning (EU) 2019/1381), som skal bidra til økt åpenhet i risikoanalysen. Gjennomføringen av de to nye rettsaktene avhenger av gjennomføringen av åpenhetsforordningen i norsk regelverk.
Nedenfor beskrives gangen i arbeidet med å gjennomføre forordningene ovenfor i norsk rett. Den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.