Yersinia

Publisert 16.10.2012     Sist endret 28.11.2017
Fire grisunger i en binge
Foto: Mattilsynet

Bakterien Yersinia er en av de vanligste årsakene til diaré i Norge. Yersinia finnes stort sett hos svin, og kan gjøre mennesker syke. Mennesker får i seg bakterien gjennom å spise infisert svinekjøtt, eller fordi bakterien har smittet over til annen mat eller drikke.

Yersinia gjennom kan forårsake en sykdom som heter yersiniose. Det er en mage- og tarminfeksjon som varer 1-2 uker. De vanligste symptomene er diaré, magesmerter, moderat feber og eventuelt kvalme og oppkast. Sykdommen kan også gi komplikasjoner som leddbetennelse og hudreaksjoner (knuterosen). Det tar fra 3 til 7 dager fra man blir smittet til man blir syk.

Bakterien overlever nedfrysning og lever i kjøleskapstemperatur.

For å unngå smitte bør man gjennomsteke eller gjennomkoke svinekjøtt og farsemat laget av svin. Bakterien dør ved varmebehandling. Husk å vaske grønnsaker og unngå ikke-desinfisert drikkevann. Vask hendene godt etter toalettbesøk, og etter kontakt med dyr. Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som har blitt brukt på rått kjøtt, før du bruker det på andre ting.

I 2011 ble det for første gang rapportert om utbrudd av Yersinia i salat. Da ble samme stamme av bakterien funnet hos 21 pasienter bosatt ulike steder i landet. Salatblandinger kjøpt i butikk ble mistenkt som smittekilde, og trukket fra markedet slik at utbruddet ble stanset.

Etter at det ble innført forbedret slakteteknikk av svin i Norge på 1990-tallet, har forekomsten av yersiniose blitt halvert. Nå rapporteres det om mellom 50 og 150 tilfeller i Norge hvert år.

Mer informasjon om yersinia

Fant du det du lette etter?