Yersinia gjennom kan forårsake en sykdom som heter yersiniose. Det er en mage- og tarminfeksjon som varer 1-2 uker. De vanligste symptomene er diaré, magesmerter, moderat feber og eventuelt kvalme og oppkast. Sykdommen kan også gi komplikasjoner som leddbetennelse og hudreaksjoner (knuterosen). Det tar fra 3 til 7 dager fra man blir smittet til man blir syk.
Bakterien overlever nedfrysning og lever i kjøleskapstemperatur.
For å unngå smitte bør man gjennomsteke eller gjennomkoke svinekjøtt og farsemat laget av svin. Bakterien dør ved varmebehandling. Husk å vaske grønnsaker og unngå ikke-desinfisert drikkevann. Vask hendene godt etter toalettbesøk, og etter kontakt med dyr. Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som har blitt brukt på rått kjøtt, før du bruker det på andre ting.
I 2011 ble det for første gang rapportert om utbrudd av Yersinia i salat. Da ble samme stamme av bakterien funnet hos 21 pasienter bosatt ulike steder i landet. Salatblandinger kjøpt i butikk ble mistenkt som smittekilde, og trukket fra markedet slik at utbruddet ble stanset.
Etter at det ble innført forbedret slakteteknikk av svin i Norge på 1990-tallet, har forekomsten av yersiniose blitt halvert. Nå rapporteres det om mellom 50 og 150 tilfeller i Norge hvert år.
Mer informasjon om yersinia
- Matportalen.no: Yersinia
- Veterinærinsituttet: Fakta om yersinia enterocolitica og yersiniose
- Folkehelseinstituttet (FHI): Yersiniose
- Folkehelseinstituttet (FHI): Kronologisk oversikt over større utbrudd av yersiniose i Norge
- VKM: Foreløpig risikovurdering vedrørende Yersinia enterocolitica i kjøttkjeden (2005)
- VKM: Risikovurdering av helsefare ved spredning av gylle (2009)