Mat og vann kan være en smittekilde for sykdomsfremkallende virus. Smitte kan skje ved forurensing av næringsmidler med virus fra syke personer. Virus formerer seg ikke i mat eller vann, men kun et lite antall viruspartikler kan være nok til å gi sykdom.
Forebyggende tiltak er desinfeksjon av drikkevann, bruk av rent vanningsvann, unngå at personer som skiller ut virus håndterer mat og å sikre at skjell dyrkes i rene sjøområder.
Virksomheter som produserer, importerer eller omsetter næringsmidler skal sikre at næringsmidlene beskyttes mot enhver form for forurensning som kan gjøre dem uegnet til konsum. Mattilsynet fører tilsyn med at virksomhetene har systemer som sikrer oppfyllelse av kravene i næringsmiddelregelverket.
Mattilsynet ønsker melding fra deg dersom du er blitt syk av maten:
Ved sykdomsutbrudd med mulig mat- eller vannbåren smitte, vil Mattilsynet jobbe i samarbeid med Folkehelseinstituttet for å finne kilden til utbruddet. Les mer i artikkelen: Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale sykdomsutbrudd
Se også mer relevant informasjon om temaet her:
Mer om virus i mat og drikke
Spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tittel | Type |
---|---|
Trygg mat - Grunnleggende hygiene for serveringssteder | |
Rutiner for trygg mat - En innføring i internkontroll og HACCP | |
Ikke nok å være god kokk | |
Ikkje nok å vere god kokk | |
It’s not enough just being a good cook | |
Folkehelseinstituttet: Håndvask | Hyperlink |
Prosjekt Listeria i spiseklar mat 2013 |
Tilsynsresultater
Beredskap
Ved sykdomsutbrudd med mulig mat- eller vannbåren smitte, vil Mattilsynet jobbe i samarbeid med Folkehelseinstituttet for å finne kilden til utbruddet. Les mer i artikkelen Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale sykdomsutbrudd.
Les mer om tilbaketrekning av varer fra markedet i artikkelen Mattilsynet advarer forbrukere mot helsefarlige produkter.
Listen over varer som er trukket fra markedet finnes på Matportalen.no: Advarsler om tilbaketrekninger av matvarer.
Risikovurderinger
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer
Mattilsynet gjennomfører hvert år ulike overvåkings- og karteleggingsprogram. Hovedmålet med dette er å få oversikt over utvalgte områder som Mattilsynet har ansvar for.
- Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019
- Smittestoffer i importerte bær 2015-2016
- Smittestoffer i vegetabilske næringsmidler 2012