Glutenfrie produkter


Publisert 29.05.2012 | Sist endret 06.07.2016

Glutenfrie produkter er beregnet til personer med glutenintoleranse. Dette kan være produkter som er laget spesielt til personer som ikke tåler gluten, eller vanlige næringsmidler som egner seg til denne gruppen.

Det er regelverk som regulerer sammensetningen og merkingen av glutenfrie produkter.

For næringsmidler som er tilsatt vitaminer, mineraler eller aminosyrer og som etter 20. juli 2016 ikke lenger skal regnes som «særnærprodukter», men som ikke tidligere har vært omsatt på det norske markedet, må dere «på vanlig måte» søke om og få tillatelse til tilsetningen av vitaminer, mineraler og aminosyrer etter henholdsvis § 4 og § 6 i berikingsforskriften, før dere kan omsette næringsmidlene på det norske markedet.

Informasjon om hva en søknad om tillatelse må inneholde, hvem søknaden skal sendes til og gebyr for søknadsbehandling m.m.

Virksomhetene som produserer eller importerer produktene har ansvar for å følge regelverket, mens Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket overholdes.

Mer om glutenfrie produkter

Spørsmål og svar

Gjeldende regelverk

Kontakt oss

Finn riktig region og avdeling

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00

 

Informasjonsmateriell

En tabell over relaterte publikasjoner
Tittel Type

Matparlør fra Norges Astma- og Allergiforbund - hvete PDF

Import og eksport

Dersom du, eller din virksomhet, ønsker å selge produkter som er produsert utenfor Norge på det norske markedet, må du/virksomheten være registrert hos det lokale Mattilsynet. Ta kontakt med Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00 eller postmottak@mattilsynet.no

Spesielle regler gjelder for import av dyr eller produkter av dyr (herunder fisk) fra land utenfor EU/EØS til Norge, se mer informasjon om Import av mat.

Relaterte kunngjøringer

Nyhetsbrev