Risikovurdering

Risikovurderinger av «andre stoffer» i kosttilskudd og andre næringsmidler, del 2

Publisert 01.03.2016     Sist endret 05.02.2019

På oppdrag fra Mattilsynet risikovurderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) «andre stoffer» som brukes i Norge. «Andre stoffer» er stoffer som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, og som ikke er vitaminer og mineraler. Mattilsynet vil bruke risikovurderingene som grunnlag for å fastsette regelverk for tilsetting av «andre stoffer» til næringsmidler.

 Hva er "andre stoffer"?

  • «Andre stoffer» er stoffer med ernæringsmessig og / eller fysiologisk effekt; unntatt vitaminer og mineraler
  • Eksempler på «andre stoffer» kan være fettsyrer, antioksidanter, aminosyrer, karnitin, koenzym Q10, glukosamin, melatonin, fiber, mikroorganismer, stoffer isolert fra planter feks. koffein, m.m.
  • «Andre stoffer» tilsettes i hovedsak kosttilskudd, men også sportsprodukter, energidrikker og enkelte andre matvarer
  • «Andre stoffer» kan være helseskadelige og kan ha svært ulike risikoprofiler. Hvor helseskadelig det er, varierer fra stoff til stoff, og i hvilken mengde de inntas i

I november 2015 fikk Mattilsynet overlevert de første risikovurderingene fra VKM, som omfattet 12 av i alt 44 «andre stoffer». Syv nye risikovurderinger er publisert, og resten vil komme i løpet av 2016.

Les risikovurderingene av «andre stoffer» i kosttilskudd og andre næringsmidler på VKMs nettsider.

Se også:

 

Fant du det du lette etter?

Les mer

Kontaktinformasjon

Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910


Les mer

Kontaktinformasjon

Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910