Aromaer tilfører eller endrer smak og/eller lukt i mat, alt fra søtsaker og brus til frokostblandinger, kaker og yoghurt. De tilsettes i forholdsvis små mengder, og forbrukeren får vanligvis lite av disse stoffene i seg.
Det er bare aromastoffene som er oppført på EU-listen som kan brukes i eller på mat. Enkle konsentrater av for eksempel kaffe, appelsiner og tilsvarende, som kommer fra vanlig mat, skal likevel ikke godkjennes eller oppføres på listen før bruk.
Aromaer blir delt inn i ulike typer aromaer;
- Aromastoffer (kjemisk stoff med aromagivende egenskaper)
- Aromapreparater
- Reaksjonsaromaer
- Røykaromaer
- Aromaforløpere
- Andre aromaer
En aroma er ofte satt sammen av 10-100 aromastoffer eller aromapreparater. Det er blandingsforholdet mellom de enkelte stoffer eller preparater som gir en spesiell smak eller lukt. Røykaroma er regulert i egne regler.
Mer om aroma
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00