Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge. Ingredienser som eddik, salt, sukker og krydder er ikke tilsetningsstoffer. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.
Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hva som er hensikten med å bruke dem. Kun godkjente tilsetningsstoffer må brukes i næringsmidler. Tilsetningsstoffer blir godkjent om det foreligger tilstrekkelige vitenskapelige undersøkelser som viser at stoffet ikke er helseskadelig. Stoffet må kun brukes i den mengden det er teknologisk behov for, og dette er strengt regulert i regelverket.
Virksomhetene har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket.
Mer om tilsetningsstoffer
Spørsmål og svar
- Tilbaketrekking av produkter som inneholder tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel med ulovlig plantevernmiddel (etylenoksid)
- Når kan vi si at etylenoksid ikke til stede?
- Hva er etylenoksid?
- Hvem kontakter jeg for å få veiledning i en søkeprosess til EU om tilsetningsstoffer?
- Hvilke bestemmelser gjelder for det tilsetningsstoffet jeg vil benytte?
- Hvilke tilsetningsstoffer kan jeg bruke?
- Hva gjør jeg når jeg ikke finner tilsetningsstoffet jeg leter etter i regelverket?
- Jeg har plassert tilsetningsstoffet riktig, men finner det fortsatt ikke?
- Hvilken mengde kan du bruke?
- Når kan et kjøtt- eller fiskeprodukt kalles røykt, og hvordan skal det merkes? Vis alle spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 23.09.2022Forslag til endringer i regelverket for tilsetningsstoffer til næringsmidler (høringsfrist 21.10)
-
Sist endret: 08.09.2020Høring: Endring av unionslisten i tilsetningsstofforskriften (frist 6.10.2020)
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Tilsynsresultater
- 08.04.2019 Tilsetningsstoffer i næringsmidler 2017-2018