Biologiske gifter (biotoksiner) er samlebetegnelsen på gifter fra levende organismer som planter, alger, muggsopp, sopp og biogene aminer.
Enkelte biologiske gifter fra planter og sopp fjernes etter god varmebehandling. Men det er viktig å vite at det også finnes biologiske gifter som er varmestabile og som derfor ikke brytes ned ved koking eller annen varmebehandling. Muggsopp og alger er eksempler på organismer som kan danne giftstoffer og forurense matvarer som korn, nøtter, tørkede frukter, tørket kjøtt, skjell og krabber. Giftstoffene vil være tilstede selv om organismen senere blir fjernet.
Mattilsynet har tilsynsansvar med virksomheter som omsetter næringsmidler. Virksomheter som selger og produserer mat og drikke har ansvar for at det som selges er helsemessig trygt og egnet for omsetning. For noen av de biologiske giftene finnes det omfattende regelverk med grenseverdier for høyeste tillatte innhold av et stoff. Som for eksempel for flere muggsoppgifter og marine algegifter.
Mer om biologiske gifter
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 22.08.2022Forslag om å fastsette ny og/eller endre grenseverdier for hydrogencyanid og okratoksin og delta-9-tetrahydrocannabinol i visse næringsmidler
-
Sist endret: 18.12.2021Forslag om å fastsette grenseverdier for opium alkaloider i visse næringsmidler
-
Sist endret: 21.09.2021Forslag om å endre grenseverdier for meldrøye og tropane alkaloider
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Tilsynsresultater
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer
- 31.03.2014 Stabilt nitratinnhold i salat og spinat