Frukt, bær, grønnsaker og andre matplanter inneholder planteforbindelser som har viktige funksjoner i plantecellene og kan også påvirke biologiske funksjoner i kroppen. I tillegg til disse stoffene kan planter også ha plantegifter. Dette er sekundære forbindelser som ikke inngår i plantens vekst, utvikling eller reproduksjon, men kan være involvert i plantenes immunforsvar mot mikroorganismer og insekter.
Virksomheter som selger og produserer mat og drikke har ansvar for at det som selges er helsemessig trygt og egnet for omsetning. Det er ikke særskilt regelverk for plantegifter, men det må tilsees at regelverket for blant annet ny mat, aroma, tilsetningsstoffer, kosttilskudd og legemiddellovverket overholdes.
Inneholder produktet legemiddelstoffer eller urter som er klassifisert av Statens legemiddelverk som legemidler, bør virksomheten sende produktet til Legemiddelverket for klassifisering før det omsettes. Et produkt kan være et legemiddel pga funksjon (innhold/egenskaper) eller presentasjon (merking og markedsføring).
Mer om planteforbindelser
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00