Hva undersøkte VKM? | VKM undersøkte hvor mye fisk man kan spise ved forskjellige konsentrasjoner av kvikksølv uten at man overstiger tålegrensen for kvikksølv. I tillegg har VKM oppsummert hvilke arter i Norge som kan ha høyt kvikksølvinnhold. |
Hva er vurderingen? |
I scenarioberegningene har VKM tatt utgangspunkt i to konsentrasjoner av kvikksølv i fisk:
Vurderingen er:
Foster er den mest sårbare gruppen for negative helseeffekter fra kvikksølveksponering, og det er derfor viktig at gravide ikke får i seg for mye kvikksølv gjennom kosten. Gjennomsnittlig fiskeinntak hos gravide er 217g i uken. Dersom gravide kun spiser fisk med høy konsentrasjon, vil de kunne overskride tålegrensen for kvikksølv.
Kvikksølvkonsentrasjoner i fisk som vil føre til overskridelse av tålegrensen
Fiskearter som kan ha høy konsentrasjon av kvikksølv
Arter med en estimert kvikksølvkonsentrasjon over 0.28 mg/kg våtvekt ved 95-persentilen.:
Torsk fiskes ofte av fritidsfiskere. Den har sjeldent konsentrasjoner over 0,28 mg/kg, kun 5% av de målte konsentrasjonene er over 0,33 mg/kg.
Sammenheng mellom kvikksølvkonsentrasjon og lengde i noen arter
|
Overleveringsdato: |
05.04.2019 |
Hva gjør Mattilsynet videre? |
Mattilsynet vil studere rapporten og vurdere om det er behov for å justere advarsler mot kvikksølv i fisk. Rapporten vil bli brukt til å vurdere om det er behov for advarsler i områder med lokal eller luft/vannbåren langtransportert kvikksølvforurensing. |
Scenarioframstilling: Kvikksølveksponering fra fisk

For å få et bedre kunnskapsgrunnlag til å vurdere kvikksølveksponering fra fisk, ba Mattilsynet Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å lage en scenarioframstilling for inntak av fisk med forskjellige kvikksølvnivå, og en liste med norske fiskearter som kan ha høye nivå av kvikksølv.