Hva ble undersøkt: | 106 ulike produkter av potetchips, knekkebrød, kjeks/cookies, kaffe, plantebasert snacks, frokostblanding, vegetabilske oljer, hampfrø, hampprodukter, egg, quinoa, chiafrø, sesamfrø og tørkede krydder ble tatt ut. 158 analyser ble utført. |
Tidsrom: | Oktober 2021 til februar 2022. |
Hva lette vi etter: | Produktene ble analysert for stoffene; akrylamid, dioksiner og dioksinlignende PCB, etylenoksid, erukasyre, mykotoksiner, PAH, PFAS, THC og tungmetaller. |
Hva fant vi: | Nivåene av de uønskede stoffene i de analyserte produktene er lave, bortsett fra høye nivåer av akrylamid i enkelte produkter. |
Hvem utførte oppdtraget? | Wageningen Food Safety Research |
Kartlegging av uønskede stoffer i mat

Mattilsynet har utført en kartlegging av prosessfremkalte stoffer, mykotoksiner og tungmetaller i 106 matvarer fra dagligvarehandelen. Mattilsynet ønsker å kartlegge enkelte uønskede stoffer i matvarer vi spiser mye av. Kartleggingen framskaffer data til bruk ved utvikling av regelverk og avdekke eventuelle problemområder som krever økt oppmerksomhet.