Når du må bruke plantevernmidler i hagesenter eller veksthus

I utgangspunktet er det tillatt å benytte yrkespreparater i et hagesenter. Det samme gjelder i veksthus hvor produksjon og salg av planter skjer i samme lokale.

Publisert

Det er imidlertid viktig at du har gode rutiner for utlufting ved sprøyting innendørs og at du leser etiketten til det aktuelle plantevernmiddelet nøye. Det er mange opplysninger på etiketten som kan føre til at plantevernmiddelet likevel ikke er lovlig å bruke.

Det er blant annet viktig å være oppmerksom på følgende:

  • Det er ikke tillatt å bruke preparater merket med farepiktogrammet for dødninghode eller preparater med varselordet FARE sammen med farepiktogrammet for kronisk helsefare.
  • Det er ikke tillatt å bruke preparater merket med en håndteringsfrist (normalt 24 eller 48 timer). Dette gjelder uavhengig av om håndteringsfristen omhandler bruk av vernehansker, overtrekksdress, åndedrettsmaske eller annet verneutstyr. 

Dersom det er nødvendig å benytte preparater med ovenfornevnte merking må plantene, i perioden hvor håndteringsfristen gjelder, flyttes til et annet rom i veksthuset eller annet areal i hagesenteret hvor kundene ikke har tilgang.

Videre er det viktig å huske på at det ikke er tillatt å sprøyte med noen av de øvrige plantevernmidlene mens kunder er til stede. Mattilsynets anbefaling er at det skal gå minst 12 timer fra sprøyting til noen går inn i sprøytet veksthus, forutsatt at utluftingen har vært god nok og at det ikke er spesifisert noe annet på etiketten.

Regelverk

Forskrift om plantevernmidler

§ 21. Forbud mot spredning av plantevernmidler på arealer som er åpne for allmenn ferdsel

Spredning av plantevernmidler med farebetegnelsen «Giftig» eller «Meget giftig», plantevernmidler merket som «Akutt giftig», og plantevernmidler merket med «Kronisk helsefare» sammen med varselordet «Fare», er forbudt på beplantninger som grenser mot offentlige veier eller private hager og i parker eller andre offentlig tilgjengelige områder. Forbudet gjelder ikke utmark.
På barns lekearealer er all bruk av plantevernmidler forbudt.

§ 23. Kunngjøring og merking ved spredning av plantevernmidler

Den som utfører spredning av plantevernmidler på arealer som er åpne for allmenn ferdsel, har plikt til å informere offentligheten om dette, og skal sørge for følgende
  1. a.
    areal som er behandlet med plantevernmidler skal merkes med plakater i samsvar med Mattilsynets mal. Det samme gjelder veier eller stier som fører inn i arealet. Plakatene skal stå i minimum syv dager, og fjernes senest tre uker etter avsluttet spredning, med mindre det angis en annen frist på etikett,
  2. b.
    de som har spesielle interesser i eller inntil sprøytefeltet, slik som birøktere, reineiere eller beiteberettigede, skal underrettes om spredningen god tid før sprøytingen utføres,
  3. c.
    ved spredning av plantevernmidler langs offentlig vei skal sprøytekjøretøyet merkes med «Sprøytearbeid pågår», og
  4. d.
    ved spredning av plantevernmidler på landbruksareal inkludert veksthus, skal arbeidstakere som bruker eller har tilgang til sprøytet areal informeres om håndteringsfrist (den tid det er påkrevd med bruk av verneutstyr for å gå inn på behandlet areal eller håndtere behandlede planter/plantedeler). For øvrig gjelder reglene i forskrift 6. desember 2011 nr. 1356 om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften) kapittel 5 om skilting og merking.
Den som utfører spredning av gassingsprodukter med høy fareklassifisering, skal tre uker før bruk sende melding til Mattilsynet med en vurdering av alle forhold som kan ha innvirkning på helse, hygiene eller sikkerhet ved bekjempelsen, og senest tre uker etter bruk sende kopi av relevante journaler til Mattilsynet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no