2. Startpunkt og kategorisering
Animalske biprodukter er som nevnt innledningsvis materiale som ikke er beregnet på humant konsum. Regelverket omfatter i utgangspunktet alle typer dyr, både produksjonsdyr (dyr som blir benyttet enten til produksjon av mat og/eller blir benyttet som råvare i klesproduksjon), ville dyr og kjæledyr.
Trusselen for dyre- og folkehelsen antas å være størst fra matproduserende dyr og dette er hensyntatt i regelverket ved at visse dyr er unntatt fra regelverkets virkeområde. Det er også gjort visse lettelser i kravene til håndteringen av materiale fra noen typer dyr.
For det første er hele kropper eller deler av ville dyr, som ikke mistenkes for å være angrepet eller påvirket av sykdommer som kan overføres til mennesker eller dyr, unntatt fra reglenes virkeområde. Dette gjelder også hele kropper eller deler av viltlevende vilt som ikke samles inn etter felling i samsvar med god jaktpraksis. Unntaket åpner for at jegere som driver med privat jakt kan håndtere de animalske biproduktene som oppstår ved felling og slakt av ville dyr, uten å måtte følge bestemmelsene i biproduktregelverket.
Unntaket for ville dyr omfatter likevel ikke akvatiske dyr som fanges for kommersielle formål Med unntak av fiskerens adgang til å dumpe fiskerester i fangsområdet, vil animalske biprodukter fra akvatiske dyr måtte håndteres i samsvar med biproduktregelverket. Hovedregelen for akvatiske dyr er således at alt som er tatt inn til kai må håndteres slik biproduktreglene bestemmer.
En annen vesentlig lettelse i regelverket er gjort når det gjelder håndteringen av døde kjæledyr. Regelverket omfatter i utgangspunktet også kjæledyr, og disse er som vi kommer tilbake til under plassert i den høyeste risikoklassen. Likevel er det av praktiske hensyn åpnet for at døde kjæledyr kan graves ned på steder hvor man unngår forurensning av miljø, dersom de graves så dypt ned at kjøttetende dyr ikke kan grave opp kadaveret. Dette betyr at dyreeier selv kan bestemme om vedkommende ønsker å la en dyreklinikk eller annen kommersiell aktør håndtere det døde dyret eller om vedkommende ønsker å grave det ned i sin egen hage.
Fokus i den videre gjennomgangen vil være på animalske biprodukter som oppstår i virksomheter som primært driver med matproduksjon.