5. Registrering, godkjenning og anleggstyper

5.1 5.1 Registrering

Alle som er involvert i framstilling, transport, håndtering, bearbeiding, lagring, omsetning, distribusjon eller annen anvendelse av animalske biprodukter eller avledede produkter skal være registrert hos Mattilsynet.

Registreringen skal omfatte hvilken virksomhet som utøves med animalske biprodukter eller avledede produkter som utgangsmateriale og hvilken kategori produkter som håndteres.

Virksomheter som alt er godkjent i henhold til regelverket for matproduksjon trenger ikke ytterligere registrering.

Regelverk

  1. Forordning 1069/2009 artikkel 23
  2. Forordning 142/2011 artikkel 20 og Vedlegg IX kapittel IV

5.2 5.2 Godkjenning

Virksomheter som driver med mer enn enklere håndtering av animalske biprodukter må være godkjent av Mattilsynet. Kravet om godkjenning omfatter det alt vesentligste av aktiviteter knyttet til håndtering av animalske biprodukter og fremstår som en hovedregel.

Kravet om godkjenning omfatter blant annet:

  • Bearbeiding av animalske biprodukter med en godkjent metode
  • Disponering som avfall
  • Disponering eller gjenvinning ved samforbrenning
  • Bruk som brensel i forbrenningsprosess
  • Framstilling av fôr til kjæledyr
  • Framstilling av organisk gjødsel eller jordforbedringsmidler
  • Omdanning til biogass eller kompost
  • Håndtering som sortering, skjæring, kjøling, frysing, salting, fjerning av huder og skinn eller av særskilt risikomateriale
  • Lagring

En praktisk viktig begrensning i plikten til å være godkjent i henhold til biproduktregelverket er at virksomheter hvor biprodukter oppstår, som alt er godkjent eller registrert for en aktivitet i henhold til næringsmiddelhygieneregelverket, ikke trenger godkjenning etter biproduktregelverket for samme aktiviteten. Dette vil blant annet omfatte slakterier og fiskemottak, samt ordinære næringsmiddelvirksomheter som restauranter og dagligvare, så lenge håndteringen av biproduktene ikke går lenger enn det som vil være naturlig i en slik virksomhet. Unntaket er gjort for å unngå unødige godkjenninger og virksomhetene må likevel følge bestemmelsene i biproduktregelverket.

Regelverk

5.3 5.3 Virksomheter/anleggstyper

For at animalske biprodukter trygt skal kunne anvendes til ulike formål er det viktig at alle leddene i kjeden, fra biproduktene oppstår og til de enten går ut av biproduktregelverket eller til de inngår i matkjeden igjen, håndterer materialet riktig.

Vi vil i dette avsnittet kort gjennomgå de viktigste leddene i verdikjeden som håndterer animalske biprodukter.

5.3.1 5.3.1 Slakterier og fiskemottak

Selv om noen dyr dør eller avlives på gården, i oppdrettsanlegget eller under transport, så oppstår det alt vesentligste av animalske biprodukter i den ordinære matkjeden på slakteriet eller i fiskemottaket.

Som nevnt over er disse virksomhetene godkjente matvirksomheter og er ofte ikke godkjent etter biproduktregelverket. Likevel vil håndteringen av de animalske biproduktene i dette leddet være avgjørende for å sikre at matkjeden ikke kontamineres med materiale som ikke skal inn i matkjeden igjen.

For å oppfylle sitt ansvar etter biproduktregelverket må virksomhetene samle inn og kategorisere de animalske biproduktene i riktig kategori. Virksomhetene forventes å ha kunnskap om bakgrunnen for å kategorisere materialet og hva de enkelte beholdere med ulike kategorier faktisk inneholder.

5.3.2 5.3.2 Transportører

Virksomheter som kun driver med transport av animalske biprodukter regnes for å drive med enklere håndtering og er kun registreringspliktige i henhold til biproduktregelverket.

Virksomhetene forventes å være kjent med hvilke krav biproduktregelverket stiller til transport av animalske biprodukter, herunder krav til utstyr og merking under transporten.

5.3.3 5.3.3 Mellomliggende aktiviteter/lager

Virksomheter som driver med lagring av animalske biprodukter skal være godkjent i henhold til biproduktregelverket (forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstav i).

Tilsvarende skal virksomheter som driver med sortering, skjæring, kjøling, innfrysing, salting, fjerning av huder og skinn eller håndtering av særskilt risikomateriale (forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstav h).

Grunnleggende krav til virksomhetene at de er plassert i tilstrekkelig avstand fra virksomheter som håndterer mat, slik at det ikke er fare for kontaminering av matkjeden. Videre må virksomhetene ha lokaler som sikrer at de ulike kategoriene kan håndteres atskilt og at nødvendige kjøle-/frysekrav kan ivaretas fram til materialet transporteres videre (forordning 142/2011 vedlegg IX kapittel II).

Regelverk

  1. Forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstav i) og h)
  2. Forordning 142/2011 vedlegg IX kapittel II

5.3.4 5.3.4 Bearbeidingsanlegg

Bearbeidingsanlegg er virksomheter som anvender én eller flere av de metoder som er beskrevet i biproduktregelverket for prosessering av animalske biprodukter i én eller flere kategorier.

Virksomhetene må være godkjent i henhold til biproduktregelverket (forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstav a). Kravene for godkjenning er blant annet knyttet til at det enkelte anlegg er fysisk atskilt fra slakteri eller annen virksomhet godkjent for håndtering av mat, slik at det ikke er noen fare for kontaminering av matkjeden (forordning 142/2011 vedlegg IV).

Virksomhetene må videre være utstyrt med nødvendig utstyr for å kunne utføre den bearbeidingen de ønsker og være konstruert slik at de har en uren sone hvor ubearbeidede animalske biprodukter kan mottas og en ren sone hvor bearbeidede produkter oppbevares.

Regelverk

  1. Forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstav a)
  2. Forordning 142/2011 vedlegg IV

5.3.5 5.3.5 Forbrenningsanlegg

Virksomheter som driver med avhending eller gjenvinning av animalske biprodukter ved forbrenning må være godkjent i henhold til biproduktregelverket (forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstavene b) og c))

Unntatt fra dette kravet er virksomheter med tillatelse til å drive forbrenningsanlegg i henhold til direktiv 2000/76, avfallsforbrenningsdirektivet. Kravene for godkjenning framgår av forordning 142/2011 vedlegg III.

Regelverk

  1. Forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstavene b) og c)
  2. Forordning 142/2011 vedlegg III

5.3.6 5.3.6 Biogass-/kompostanlegg

Virksomheter som omdanner animalske biprodukter eller avledede produkter til biogass eller kompost må være godkjent i henhold til biproduktregelverket

Kravene for godkjenning framgår av forordning 142/2011 vedlegg V.

Regelverk

  1. Forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstav g)
  2. Forordning 142/2011 vedlegg V

5.3.7 5.3.7 Kjæledyrfôranlegg

Virksomheter som fremstiller fôr til kjæledyr må være godkjent i henhold til biproduktregelverket (forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstav e).

Et grunnleggende krav til virksomhetene er at de har lokaler som sikrer at lagring og prosessering av innkommende materiale kan skje uten fare for introduksjon av risiko for dyre- eller folkehelsen. 

Videre må virksomhetene ha egnede systemer for håndtering av både ubenyttet materiale og produkter som er ferdig prosessert.

Regelverk

  1. Forordning 1069/2009 artikkel 24 nummer 1 bokstav e)
  2. Forordning 142/2011 vedlegg XIII

5.3.8 5.3.8 Innsamlingssentraler

Begrepet innsamlingssentral benyttes om virksomheter som samler inn animalske biprodukter for bruk til særlige fôringsformål, herunder fôr til pelsdyr.

Virksomhetene er registreringspliktige, og regelverket åpner for at medlemsstatene kan godta at et bearbeidingsanlegg for kategori 2 benyttes som innsamlingssentral (forordning 142/2011 vedlegg VI kapittel II)

Regelverk

5.3.9 5.3.9 Andre virksomheter

I tillegg til virksomhetene som er kort beskrevet over brukes og håndteres animalske biprodukter av en rekke andre aktører, herunder blant annet oljekjemiske anlegg og virksomheter som produserer gjødsel.

For en mer utfyllende oversikt over de ulike virksomheter kan det være hensiktsmessig å ta utgangspunkt i EUs veileder for tekniske spesifikasjoner for lister over biproduktvirksomheter. («Technical specifications for the format for the lists of approved or registered establishments, plants or operators handling animal by-products inside the european union and in third countries» SANCO/7177/2010/rev2)

5.3.10 5.3.10 Andre virksomhetskrav

De krav som er gjennomgått over er krav som fremkommer i biproduktregelverket og er krav som primært er satt for å forhindre at animalsk materiale utgjør en trussel mot matkjeden.

Flere av virksomhetene vil i tillegg måtte forholde seg til særkrav i blant annet det ordinære mathygieneregelverket, fôrregelverket og gjødselregelverket, men dette er ikke tema for denne veilederen.