1. Målgruppe, regelverk og intensjon

Målgruppa for denne rettleiaren er næringa og andre utanfor Mattilsynet som ønsker ei generell innføring i regelverket for animalske biprodukt. Medarbeidarar i Mattilsynet som treng ei slik innføring, er også ein del av målgruppa.

Rettleiaren er tenkt brukt som ein introduksjon til området og er eit forsøk på å gi ei enkel oversikt over eit omfattande fagfelt.

For meir detaljerte problemstillingar blir viste til spesielle rettleiarar, retningslinjer for tilsynet og sjølve regelverket. Du finn meir detaljert informasjon på temasida vår om *animaliebiprodukter.

Krava som blir gjennomgåtte er krav som kjem fram i biproduktregelverket og er derfor krav som primært er sett for å forhindre at animalsk materiale utgjer ein trussel mot matkjeda.

Fleire verksemder vil i tillegg måtte forhalde seg til særkrav i blant anna det ordinære mathygieneregelverket, fôrregelverket og gjødselregelverket, men dette er ikkje tema for denne rettleiaren.

1.1 1.1 Regelverket

Regelverket knyttet til håndtering av animalske biprodukter er harmonisert innen EØS-området. Dette betyr at håndteringen av slike produkter skal være lik i alle landene innen området.

EU oppnår et enhetlig regelverk ved å lage såkalte forordninger, regler som gjelder direkte i de enkelte EU-landene slik de er skrevet. Ettersom Norge ikke er medlem av EU må reglene gjennomføres i norsk rett før de blir gjeldende i Norge, og dette gjøres som oftest ved at forordningene gjøres til forskrifter.

Reguleringen av området er gjort i forordning (EU) 1069/2009 (hovedforordningen) og forordning (EU) 142/2011 (gjennomføringsforordningen). Den sistnevnte inneholder en mer detaljert redegjørelse for de reglene som fremkommer i forordning (EF) 1069/2009 og på den måten operasjonaliserer den hovedforordningen. De to forordningene er gjort gjeldende i Norge ved at de er gjort til forskrifter gjennom animaliebiproduktforskriftens § 2.

Animaliebiproduktforskriften inneholder den norske reguleringen av området. Når en leser forskriftens bestemmelser er det likevel viktig at en tar høyde for at hovedreglene fremkommer av forordning (EU) 1069/2009 og forordning (EU) 142/2011. Innholdet i forskriften for øvrig er i all hovedsak utfyllende nasjonale bestemmelser hvor EUs forordninger har overlatt til det enkelte EØS-land selv å bestemme om en vil benytte seg av f. eks en unntaksbestemmelse.

For å få en oversikt over reguleringen kan det være nyttig å starte med forordning (EU) 1069/2009 som inneholder hovedreglene, og denne veiledningen vil primært redegjøre for de kravene som fremkommer der.

Regelverk

1.2 1.2 Forholdet til annet regelverk

I de fleste regelverk som regulerer produkter kan det noen ganger være vanskelig å trekke en klar grense mot regelverk som regulerer tilgrensende områder.

Animalske biprodukter skal som nevnt innledningsvis ikke benyttes til humant konsum, og det er sånn sett en grense mot regelverket for mathygiene. På samme måte grenser regelverket for animalske biprodukter mot reguleringen av blant annet

  • TSE
  • fôr
  • gjødsel
  • kosmetikk/medisinsk utstyr/legemidler
  • miljøregelverket

Selv om det vil være gråsoner hvor ulike regelsett overlapper, vil vi i dette avsnittet gi en kort oversikt over de viktigste tilgrensende regelverk.

For å forstå hvor regelsettene møter hverandre kan det være nyttig å ta utgangspunkt i hva som er hovedformålet med den enkelte regulering. Biproduktreguleringen har som nevnt hovedformål å ivareta dyre- og folkehelsen ved å sikre at animalske biprodukter ikke sprer smittestoffer.

1.2.1 1.2.1 TSE-reguleringen

TSE reguleringen (forordning 999/2001) har som formål å forebygge, kontrollere og utrydde overførbare spongiforme encefalopatier (TSE) som kan overføres fra dyr til dyr eller fra dyr til mennesker.

Dette formålet er også sentralt i regelverket for animalske biprodukter, som må sees på som et regelverk avledet av TSE-reguleringen. Den tette sammenhengen mellom TSE-reguleringen og regelverket for animalske biprodukter viser seg både ved at eksport av spesielt risikomateriale (SRM) må følge TSE-regelverket og ved at TSE-reguleringen forbyr bruk av proteiner fra dyr i fôrvarer til drøvtyggere – fôringsforbudet (forordning 999/ 2001 artikkel 7).

Regelverk

1.2.2 1.2.2 Mathygiene

Reguleringen av mathygiene (forordningene 852/2004 og 853/2004) har som hovedformål å ivareta folkehelsen ved å sikre at maten som omsettes er trygg.

Reguleringen omhandler håndteringen av animalske biprodukter under overskriften næringsmiddelavfall, og biproduktregelverket har en egen bestemmelse om håndtering av biprodukter i virksomheter som produserer mat til konsum (forordning 1069/2009 artikkel 26).

Bestemmelsen sier at bearbeiding, prosessering eller lagring av animalske biprodukter i virksomheter som er godkjent under mathygieneregelverket skal skje under forhold som forhindrer krysskontaminering og om mulig i et eget område av virksomheten.

Regelverk

1.2.3 1.2.3 Fôrregelverket

Fôrreguleringen, forordningene 183/2005 (hygiene) og 767/2009 (omsetning), har som hovedformål å sikre at fôret som benyttes til både matproduserende og ikkematproduserende dyr er trygt, og bruk av biprodukter til fôr er trolig den vanligste anvendelsen av materiale i kategori 3.

Biproduktregelverket inneholder selv en rekke grunnkrav for at ulike biprodukter trygt skal kunne anvendes som fôr, men disse begrenser seg til at materialet er bearbeidet på en måte som gjør at sykdommer ikke overføres.

Hvorvidt det endelige produktet som skal brukes til fôr er trygt og egnet til fôring av en bestemt dyreart, må en utlede fra fôrregelverket. Det krever blant annet at virksomheter som produserer fôr skal lagre og transportere fôrvarene under hygieniske forhold.

Regelverk

1.2.4 1.2.4 Gjødselvareregelverket

Gjødselvareregelverket skal sikre at gjødsel, jordforbedringsmidler og dyrkingsmedier mv. er trygge å bruke og ikke bidrar til forurensning.

På samme måte som for fôr, inneholder biproduktregelverket en del grunnkrav som skal sikre at biproduktene ikke overfører smitte av dyre- og humansykdommer når de brukes i gjødselvarer. Det er gjort tilpasninger i gjødselregelverket, slik at denne henviser til behandlings- og sluttproduktkrav i biproduktregelverket der overføring av dyre- og humansykdommer er en risiko.

Gjødselregelverket har i tillegg en del andre produktkvalitetskrav enn biproduktregelverket. Gjødsel og jordforbedringsmidler skal ikke videreføre planteskadegjørere. En del biprodukter, for eksempel matavfall, kan være infisert med organismer som kan skade planter. I produksjon av gjødsel og jordforbedringsmidler blandes biprodukter ofte også med andre råvarer som kan inneholde planteskadegjørere, for eksempel hageavfall og avløpsslam. I disse tilfellene må behandlingsprosessene sikre at verken dyre-, human- og planteskadegjørere kan overføres med det ferdige produktet. 

Gjødselvareregelverket stiller også krav til innhold av tungmetaller og en del andre forhold knyttet til om produktet er egnet til bruk som gjødsel eller jordforbedring. Videre er det regler for merking og bruk av produktene som gjelder parallelt med kravene i biproduktregelverket.

Regelverk

1.2.5 1.2.5 Miljøregelverket

Miljøregelverket, direktiv 2008/98 (rammedirektiv) og direktiv 2000/76 (avfallsforbrenning), regulerer i utgangspunktet all håndtering av avfall og inneholder regler for å beskytte miljøet og folkehelsen mot farer som oppstår i den forbindelse.

Regelverket unntar likevel fra virkeområdet for reglene områder som er dekket av annen EU-regulering som gir tilsvarende beskyttelse av miljøet og folkehelsen. Animalske biprodukter og bearbeidede produkter er unntatt, bortsett fra de som skal avhendes gjennom forbrenning, deponering eller til bruk i biogass eller komposteringsanlegg.

At miljøregelverket kun viker for annet regelverk der dette tilbyr tilsvarende beskyttelse viser seg for eksempel ved behandling av spillvann fra sjømatproduksjon i fiskeforedlingsbedrifter. Det omfattes både av biproduktregelverkets krav om forbehandling av spillvann og miljøregelverkets krav om rensing. Miljøregelverkets krav om rensing av avløpsvann er strengere enn biproduktregleverkets, og virksomhetene må forholde seg til dette kravet. I den grad virksomhetene har gjennomført et strengere krav fra miljømyndighetene, vil de ikke i tillegg måtte gjennomføre kravene i biproduktregelverket.

I andre tilfeller kan det tenkes at biproduktregelverkets krav er strengere enn miljøregelverkets, og virksomheter som håndterer produkter omfattet av biproduktregelverket kan ikke omgå dette ved å vise til tillatelser gitt etter miljøregelverket. Et eksempel på dette er avhending av animalske biprodukter ved dumping i havet. Det er ikke en tillatt avhendingsmåte etter biproduktregelverket, men det finnes flere eksempler på at miljømyndighetene har godtatt slik dumping.

1.2.6 1.2.6 Særregulering

Reguleringen av animalske biprodukter er basert på en generell regulering av alle typer dyr. For visse dyrearter vil særregulering kunne påvirke håndteringen og bruken av biprodukter fra dyrene, og for Norges vedkommende er dette særlig aktuelt for animalske biprodukter fra sjøpattedyr (hval og sel).

Både hval og sel er i utgangspunktet omfattet av biproduktregelverket, men EU har for begge dyreslagene vedtatt særreguleringer som legger begrensninger på bruken. Dette er forordning 1007/2009 (sel) og forordning 348/81 (hval).

Ingen av disse dyreslagene kan samhandles med andre EØS land og biprodukter fra dyrene kan heller ikke blandes med biprodukter fra andre dyreslag og benyttes som ingrediens i fôr som skal omsettes til andre EØS land.