2. Disse forsøkene trenger du ikke å søke om godkjenning for
Selv om hovedregelen er at du må søke godkjenning fra Mattilsynet for å bruke dyr i forsøk, finnes det noen unntak.
Selv om hovedregelen er at du må søke godkjenning fra Mattilsynet for å bruke dyr i forsøk, finnes det noen unntak.
Dersom du skal avlive dyr for å bruke deres organer eller vev til vitenskapelige formål, trenger du ikke søke om godkjenning av forsøk.
Dette unntaket forutsetter at du benytter tillatte avlivingsmetoder (jf. forsøksdyrforskriften § 16, annet ledd og vedlegg C) og dyr ikke har vært utsatt for søknadspliktige forsøk før avlivingen.
Merk at for dyr i en forsøksdyrvirksomhet gjelder fortsatt alle andre bestemmelser i forsøksdyrforskriften, inkludert krav til hold, oppstalling og tilsyn.
Kilde: Lovdata.no
Prosedyrer på tidlige utviklingsstadier av fiskearter, før de har et selvstendig liv, krever ikke godkjenning.
Her menes utviklingsstadiene før de tar inn mat selv eller før det tidspunkt de normalt sett ville gjort det.
Dette gjelder også for andre larvestadier av andre dyr som omfattes av forsøksdyrforskriften. For foster av pattedyr og fugl trenger ikke forsøk godkjenning før fra og med siste trimester.
Kilde: Lovdata.no
Forsøksdyrforskriften gjelder ikke klinisk utprøving av legemidler til dyr når dette er nødvendig for å få eller beholde markedsføringstillatelse.
Slike forsøk trenger dermed heller ikke godkjenning. Kliniske forsøk gjøres seint i utviklingsløpet og omfattes av legemiddellovgivningen.
Klinisk utprøving skal gjøres i felt, ifølge Legemiddelverkets retningslinje for klinisk utprøving av legemidler på dyr (legemiddelverket.no).Forsøk som gjøres i forskningsinstitusjoner eller i laboratorier regnes normalt ikke som klinisk utprøving. I et tillegg til denne retningslinjen er dette utdypet slik: "… klinisk utprøving omfatter ikke karforsøk, og normalt ikke minimerdforsøk, med mindre forsøksfisken under slike undersøkelser senere skal benyttes til matproduksjon" (Klinisk utprøving av vaksiner til fisk (legemiddelverket.no)).
Kilde: Lovdata.no
I de tilfellene driftsformer, metoder, installasjoner og utstyr er utprøvd og funnet egnet ut fra hensynet til dyrevelferd (jf. dyrevelferdsloven § 8), er det ikke nødvendig å søke godkjenning.
Slike metoder regnes som ikke-eksperimentelle. Det samme gjelder prosedyrer i forbindelse med alminnelig avl og hold av dyr.
Utprøvinger på oppdrettsfisk som ikke trenger godkjenning etter forsøksdyrforskriften, må meldes inn etter kravene i akvakulturdriftsforskriften § 20.
Se også Fiskevelferd ved utvikling og bruk av metoder, utstyr og teknologi
Kilde: Lovdata.no
Kilde: Lovdata.no
Kilde: Lovdata.no
Behandling av dyr etter etablerte og aksepterte veterinærmedisinske metoder er unntatt fra forsøksdyrforskriften.
Dette er metoder eller inngrep som gjøres ut fra behov hos det enkelte dyr, direkte eller indirekte. Dette kan være for eksempel behandling av sykdom eller kastrering av katt.
Kilde: Lovdata.no
Enkel identitetsmerking av dyr er unntatt fra forsøksdyrforskriften.
Med enkel identitetsmerking mener vi fortrinnsvis lovpålagt og eventuelt etablert merking av domestiserte dyr. Dette kan for eksempel være chip-merking av kjæledyr og øremerking av sau.
Mattilsynet vurderer at ringmerking av fugler i regi av ringmerkingssentralen, med vanlige metallringer, ikke trenger godkjenning. Merking med to fargeringer i tillegg (maksimalt tre ringer) trenger heller ikke godkjenning. Dette gjelder også PIT-merking av laks, ørret og torsk i "avlskjernen" i avlsprogrammene for oppdrettsnæringen. All annen merking av fisk må ha godkjenning etter forsøksdyrforskriften, som for eksempel PIT-merking og Floy-merking av kultiveringsfisk og viltlevende fisk.
Fanging og merking av vilt til vitenskapelige formål skal godkjennes. Ren forvaltningsmerking er trenger ikke godkjenning, selv om merkingen og innfangingen er mer belastende enn et nålestikk. Slik merking omfattes av dyrevelferdsloven. Dersom det i tillegg skal tas prøver som primært er til vitenskapelig formål og som er mer belastende enn "et nålestikk", må du likevel ha tillatelse etter forsøksdyrforskriften.
Kilde: Lovdata.no