Til hovedinnhold

Øremerking av storfe

Alle storfe skal merkes med øremerker som er godkjent av Mattilsynet. Dette gjelder også storfe i dyrehold som er hobbypreget.

Faglig oppdatert

Alle storfe skal merkes med et vanlig øremerke i hvert øre eller et vanlig øremerke i det ene øret og et elektronisk øremerke i det andre. Dyret skal være merket senest 20 dager etter fødsel, men likevel før det flyttes fra anlegget det er født på. Begge øremerkene skal være godkjent av Mattilsynet og de skal vise dyrets individuelle identifikasjonskode. Denne koden er sammensatt av:

  1. Landskoden NO eller 578,
  2. dyreholds-ID til den som er driftsansvarlig (7 siffer), og
  3. et individnummer (5 siffer).

Se avsnitt lenger ned om hvor du kan bestille godkjente øremerker til storfe.

Erstatningsmerker 

Øremerkene storfeet får ved fødselen skal ikke fjernes, endres eller skiftes ut. Det kan allikevel skje at storfeet mister ett eller begge øremerkene, eller at merkene blir uleselige. For å underlette identifikasjon av storfeet i slike situasjoner må du kunne legge fram dokumentasjon som sannsynliggjør storfeets identitet. Mattilsynet anbefaler derfor at dyreholdsjournalen;

  • til enhver tid er oppdatert,
  • inneholder en beskrivelse av hvert storfe (farge, avtegn mm.),
  • inneholder et bilde av hvert storfe med lesbare øremerker og
  • inneholder eventuelle identifikasjonsdokument for storfeet.

Vi minner også om at rapportering til Husdyrregisteret er et regelverkskrav. Oppdaterte opplysninger i Husdyrregisteret, Kukontrollen og storfekjøttkontrollen kan være med på å understøtte identifikasjon av storfeet.

Dersom ett øremerke mistes eller blir uleselig

Dersom storfeet har mistet ett av øremerkene sine eller ett av øremerkene har blitt uleselig, skal det tapte eller uleselige øremerket erstattes med et nytt. Dette skal gjøres innen 30 dager etter at øremerket gikk tapt eller ble uleselig, men likevel før storfeet flyttes til et annet anlegg.

Mattilsynet anbefaler at du erstatter det tapte eller uleselige øremerket så raskt som mulig. Da reduserer du risikoen for at identiteten til storfeet ikke kan fastslås dersom det andre øremerket også skulle gå tapt eller bli uleselig. Erstatningsmerket skal vise den samme individuelle identifikasjonskoden som det gjenværende øremerket.

Dersom begge øremerkene mistes eller blir uleselige

Dersom storfeet har mistet begge øremerkene sine, eller begge øremerkene har blitt uleselige, må du søke Mattilsynet om tillatelse til å merke storfeet på nytt. Mattilsynet kan bare gi slik tillatelse dersom;

  • merkingen ikke går ut over sporbarheten av storfeet (muligheten til å spore fødselsanlegget og eventuelle andre anlegg storfeet har vært på),  
  • det fortsatt er mulig å identifisere storfeet individuelt, og
  • det er mulig å fastslå identiteten til storfeet med rimelig sikkerhet og at identifikasjonskoden ikke blir endret

For å oppfylle disse kravene er det viktig at du har en oppdatert dyreholdjournal og at du følger regelverkskrav om rapportering til Husdyrregisteret.

Søknaden sendes til Mattilsynet med post eller e-post: Kontakt oss. Merk søknaden med “Søknad om å merke storfe på nytt” og navnet på Mattilsynets lokalkontor som du ønsker å sende søknaden til.

I søknaden må du oppgi den individuelle identifikasjonskoden til storfeet du søker om å få merke på nytt. I tillegg må du legge ved innsamlet dokumentasjon som kan sannsynliggjøre storfeets identitet (f.eks. kopi av opplysninger om storfeet i dyreholdjournal, eventuelt identifikasjonsdokument (storfepass) for dyret eller et bilde av dyret med øremerker).

Her finner du mal for søknad

Dersom Mattilsynet gir tillatelse til å merke storfeet på nytt, må storfeet merkes innen 30 dager etter at tillatelsen ble gitt, men likevel før dyret flyttes til et annet anlegg.

Merking av storfe fra utlandet

Storfe som er innført fra et land innenfor EØS-området, skal beholde identifikasjonsmerkene sine. Det er ikke krav om at de skal merkes med et lakserødt øremerke i tillegg.

Storfe som importeres til Norge fra tredjeland (utenfor EØS-området), skal merkes med to lakserøde øremerker innen 20 dager, men likevel før storfeet flyttes fra anlegget det er innført til. Merking med lakserøde øremerker kreves ikke dersom storfeet innføres direkte til et slakteri og slaktes innen fem dager etter innførsel.

Slik finner du dyreholds-ID i Mattilsynets skjematjeneste

Skjematjenesten dyreholdsID.JPG
Dyreholds-IDen finner du under fanen Oversikt under oppførte tilsynsobjekter i skjematjenesten.

 

Regelverk

Landdyrsporbarhetsforskriften

§ 18. Godkjenning og bestilling av identifikasjonsmerker

Produsenter eller leverandører av identifikasjonsmerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, skal søke Mattilsynet om godkjenning av merkene i samsvar med de framgangsmåter Mattilsynet fastsetter. Det samme gjelder produsenter eller leverandører av injiserbare signalgivere til fugler av papegøyefamilien.
Injiserbare signalgivere til hunder, katter eller ildere, anses som godkjent dersom de oppfyller de tekniske kravene til signalgivere i del 2 nr. 2 i vedlegg II til forordning (EU) 2021/520, som er gjennomført i § 5.
Driftsansvarlige for storfe, sauer, geiter, svin eller dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, skal bestille identifikasjonsmerker til sine anlegg i samsvar med de framgangsmåter Mattilsynet fastsetter.

§ 19. Oppbygging av norske identifikasjonskoder

I norske identifikasjonskoder til storfe, sauer eller geiter, skal nummeret etter landskoden bestå av dyreholds-ID til den driftsansvarlige på anlegget der dyret skal identifiseres etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved bestilling av identifikasjonsmerker. Det første sifferet i individnummeret til sauer eller geiter skal være det siste sifferet i årstallet dyret er født.
I norske identifikasjonskoder til dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, unntatt rein, skal nummeret etter landskoden bestå av det unike registreringsnummeret til anlegget der dyrene skal identifiseres etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved bestilling av identifikasjonsmerker.

§ 20. Bruk av hvit og lakserød farge på øremerker

Konvensjonelle og elektroniske øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som importeres fra tredjestater skal være lakserøde.
Fargen lakserød skal kun brukes på øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i første ledd og på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 tredje ledd.
Fargen hvit skal kun brukes på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 første eller annet ledd.

§ 23. Elektronisk identifikasjon av storfe

For storfe kan den driftsansvarlige velge å bruke et godkjent elektronisk identifikasjonsmerke istedenfor ett av de konvensjonelle øremerkene, som skal påsettes dyret i anlegget dyret er født eller importert til fra en tredjestat.

§ 26. Frist for identifikasjon av storfe født i Norge

Driftsansvarlige som holder storfe skal sikre at identifikasjonsmerkene er satt på dyrene innen 20 dager etter fødselen, men likevel før dyrene forlater fødselsanlegget.
Mattilsynet kan gi driftsansvarlige tillatelse til å forlenge fristen for å sette det andre identifikasjonsmerket på storfe i opptil 60 dager etter fødselen dersom det andre merket er en godkjent vombolus.
Mattilsynet kan gi driftsansvarlige tillatelse til å forlenge fristen angitt i første ledd for å sette identifikasjonsmerker på storfe i opptil ni måneder etter fødselen dersom vilkårene i forordning (EU) 2021/520 artikkel 13 nr. 3, som er gjennomført i § 5, er oppfylt.

§ 31. Erstatning av identifikasjonsmerker

Den driftsansvarlige kan erstatte det uleselige eller tapte identifikasjonsmerket med et nytt som viser samme identifikasjonskode som det gjenværende merket dersom ett av de to identifikasjonsmerkene storfe, sauer eller geiter ble identifisert med i henhold til artikkel 38 eller artikkel 44(2) i forordning (EU) 2019/2035, som er gjennomført i § 4, blir uleselig eller går tapt.
Den driftsansvarlige kan erstatte det uleselige eller tapte øremerket med et nytt som viser samme identifikasjonskode som det gjenværende øremerket dersom ett av de to øremerkene dyr av kamelfamilien eller hjortedyr ble identifisert med i henhold til artikkel 73(1)(a) eller artikkel 73(2)(a) i forordning (EU) 2019/2035, som er gjennomført i § 4, blir uleselig eller går tapt.
Den driftsansvarlige skal erstatte identifikasjonsmerker etter første eller annet ledd snarest mulig og senest 30 dager etter at identifikasjonsmerket ble uleselig eller gikk tapt, men likevel før dyrene flyttes til et annet anlegg.
Erstatning av et identifikasjonsmerke etter tillatelse gitt av Mattilsynet etter artikkel 19(1) og (2) forordning (EU) 2021/520, som er gjennomført i § 5, skal utføres så snart som mulig og senest 30 dager etter at tillatelsen ble gitt, men likevel før dyrene flyttes til et annet anlegg.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no

Landdyrsporbarhetsforskriften

Artikkel 38
Plikter for driftsansvarlige som holder storfe, med hensyn til identifikasjonsmerker og -metoder for holdt storfe og deres påsetting og bruk
1. Driftsansvarlige som holder storfe, skal sikre at storfe kan identifiseres individuelt med et konvensjonelt øremerke som nevnt i bokstav a) i vedlegg III, som
  1. a.
    skal festes på begge ørene på dyret, og som tydelig, lett leselig og uslettelig viser dyrets identifikasjonskode på identifikasjonsmerket,
  2. b.
    skal påsettes storfe i det anlegget der de er født,
  3. c.
    ikke skal fjernes, endres eller skiftes ut uten tillatelse fra vedkommende myndighet i den medlemsstaten der storfeet holdes.
2. Driftsansvarlige som holder storfe, kan skifte ut
M2
  1. a.
    ett av de konvensjonelle øremerkene nevnt i nr. 1 i denne artikkelen med en elektronisk identifikator som er godkjent av vedkommende myndighet i medlemsstaten der storfeet holdes, dersom slik utskifting tillates av denne medlemsstaten i samsvar med artikkel 41 nr. 1,
    M2
  2. b.
    begge de konvensjonelle øremerkene nevnt i nr. 1 med en elektronisk identifikator som er godkjent av vedkommende myndighet i medlemsstaten der storfeet holdes, i samsvar med unntakene fastsatt i artikkel 39 nr. 1.
Artikkel 39
Unntak som vedkommende myndighet gir driftsansvarlige for avgrensede anlegg og driftsansvarlige med hensyn til identifikasjon av storfe som holdes for kulturelle, historiske, fritidsrelaterte, vitenskapelige eller idrettsrelaterte formål
1. Vedkommende myndighet kan unnta driftsansvarlige for avgrensede anlegg og driftsansvarlige som holder storfe for kulturelle, historiske, fritidsrelaterte, vitenskapelige eller idrettsrelaterte formål, fra identifikasjonskravene for storfe fastsatt i artikkel 38 nr. 1 bokstav a).
2. Dersom vedkommende myndighet gir unntak som fastsatt i nr. 1, skal den sikre at minst ett av identifikasjonsmerkene angitt i bokstav d) og e) i vedlegg III, er godkjent av vedkommende myndighet for påsetting av identifikasjonsmerker på storfe som holdes av driftsansvarlige som er unntatt i samsvar med nr. 1 i denne artikkelen.
Vedkommende myndighet skal fastsette framgangsmåtene som driftsansvarlige skal følge når de søker om unntak som fastsatt i nr. 1 i denne artikkelen.
Artikkel 40
Særlige bestemmelser for identifikasjon av storfe av raser som er oppdrettet særlig med sikte på tradisjonelle kultur- og idrettsarrangementer
Vedkommende myndighet kan tillate at driftsansvarlige som holder storfe av raser som er oppdrettet særlig med sikte på tradisjonelle kultur- og idrettsarrangementer, identifiserer hvert av disse dyrene med et alternativt identifikasjonsmerke som er godkjent av vedkommende myndighet etter fjerning av det konvensjonelle øremerket nevnt i artikkel 38 nr. 1 bokstav a), forutsatt at det opprettholdes en entydig forbindelse mellom det identifiserte dyret og dets identifikasjonskode.
Artikkel 41
Utskifting av det konvensjonelle øremerket på holdt storfe som nevnt i artikkel 38 nr. 1
1. Medlemsstatene kan tillate at ett av de konvensjonelle øremerkene nevnt i artikkel 38 nr. 1 bokstav a) kan skiftes ut med ett av identifikasjonsmerkene angitt i bokstav c), d) og e) i vedlegg III for alle eller bestemte kategorier av storfe som holdes på deres territorium.
2. Medlemsstatene skal sikre at identifikasjonsmerkene angitt i bokstav a), c), d) og e) i vedlegg III oppfyller følgende krav:
  1. a.
    De viser dyrets identifikasjonskode.
  2. b.
    De er godkjent av vedkommende myndighet i den medlemsstaten der storfeet holdes.
3. Medlemsstatene skal fastsette framgangsmåter for følgende:
  1. a.
    Søknad fra produsenter om godkjenning av identifikasjonsmerker for storfe som holdes på deres territorium.
  2. b.
    Søknad fra driftsansvarlige som holder storfe, om tildeling av identifikasjonsmerker til deres anlegg.
4. Medlemsstatene skal utarbeide og offentliggjøre en liste over raser av storfe som holdes på deres territorium, som er oppdrettet særlig med sikte på tradisjonelle kultur- og idrettsarrangementer.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no

Se endringer

Oppdatert informasjon om erstatningsmerker til storfe

Informasjon om forebyggende tiltak for å sikre sporbarhet ved tap av ett eller begge øremerker, samt prosedyrer for erstatning av tapte eller uleselige øremerker.