Lakselusmidler og hvordan de blir brukt

Publisert 01.03.2016     Sist endret 01.03.2016

Oppdrettere bruker ulike midler for å holde lakselusnivået i anleggene lave. Lakselusmidler kan som andre legemidler til oppdrettsfisk enten gis via fôret eller de kan brukes som bademidler.

LakselusmiddelBruksområde
AzametifosAzametifos er et bademiddel og brukes i badebehandling ved at legemiddelet tilsettes i vannet i oppdrettsmerden etter at merden er skjermet av en lukket presenning. 
Cypermetrin Cypermetrin er et bademiddel og brukes i badebehandling ved at legemiddelet tilsettes i vannet i oppdrettsmerden etter at merden er skjermet av en lukket presenning. 
Deltametrin Deltametrin er et bademiddel og brukes i badebehandling ved at legemiddelet tilsettes i vannet i oppdrettsmerden etter at merden er skjermet av en lukket presenning.  
Diflubenzuron Diflubenzuron er ett fôrmiddel. Legemiddelet tilsettes i et spesialfôr som gis til fisken som er infisert av lus. 
Emamektin Emamektin er et fôrmiddel. Legemiddelet tilsettes i et spesialfôr som gis til fisken som er infisert av lus. Emamektin virker på alle stadiene av lus, og middelet har langtidseffekt som ingen av de andre midlene har. Det vil si at det tar lang tid før det setter seg nye lus på fisken som har vært behandlet med emamektin.  
TeflubenzuronTeflubenzuron er et fôrmiddel. Legemiddelet tilsettes i et spesialfôr som gis til fisken som er infisert av lus.  
Hydrogenperoksid Hydrogenperoksid brukes også som bademiddel, men i motsetning til de andre bademidlene har hydrogenperoksid stort sett vært brukt ved avlusning i brønnbåter. 

 

Fant du det du lette etter?