Kjemiske farer ved import av annen frukt

Publisert
Kjente farerInformasjon om farenRegelverk

Plantevernmiddelrester

(kjemisk fare)

Bruk av plantevernmidler eller miljøforurensninger fra tidligere bruk kan føre til rester av plantevernmidler i vegetabilske råvarer. Restnivåene skal ikke overskride grenseverdier fastsatt i regelverket.

Les mer i punktet «om plantevernmiddelrester»

Grenseverdier i forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer (lovdata.no) § 1, forordning (EF) 396/2005.

Aflatoksiner

(kjemisk fare, mykotoksin)

Aflatoksiner dannes av muggsopp (primært Aspergillus flavus), under tropiske og subtropiske forhold, for eksempel ved for dårlig tørking eller ved insektangrep. Soppen danner sporer, som kan spres med vind eller insekter.

Aflatoksiner er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA). De er helseskadelige uansett mengde.

Det kan forekomme høye verdier i tørket fiken. Kan og finnes i annen tørket frukt.

Les mer: Muggsoppgifter

Grenseverdier i kapittel 2.1 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Undersøk om din leverandør overholder disse.

Alternariatoksiner

(kjemisk fare, mykotoksin)

Alternariatoksiner dannes av muggsopp av Alternaria arter. Stoffene omfatter blant annet alternariol (AOH), alternariol monomethyleter (AME) og tenauxonicsyre (TeA).

Noen av disse toksinene er gentoksiske. De kan også gi luftveisinfeksjoner og allergier.

Finnes spesielt i tørket fiken. Misfargede fikener bør frasorteres.

Les mer: Muggsoppgifter

Det er ikke fastlagt grenseverdier for alternariatoksiner, men det finnes veiledende verdier i Commission Recommendation (EU) 2022/553 

Bly

(kjemisk fare, metaller)

Bly stammer primært fra luftforurensning som spres i miljøet med støv, jord og vann.

Bly er et giftig tungmetall. For mye bly kan blant annet skade de røde blodlegemene og nervesystemet. Fostre og barn er mest sårbare.

Varer med stor overflate i forhold til volum kan ha et høyt innhold av bly. Det betyr at jo mindre frukt, jo større er risikoen for bly.

Grenseverdier i kapittel 3.1 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Undersøk om din leverandør overholder disse.

Kadmium

(kjemisk fare, metaller)

Kadmium er et grunnstoff som finnes overalt i naturen. Det kan også tilføres jorda via fosfatholdig kunstgjødsel. Vekstene tar opp kadmium fra jorda.

For mye kadmium kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for å få kreft.

Grenseverdier i kapittel 3.2 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Undersøk om din leverandør overholder disse.

Okratoksin A

(kjemisk fare, mykotoksin)

Okratoksin A er et mykotoksin som dannes av muggsoppen Penicillium verrucosum og Aspergillus-arter ved relativt lav temperatur og høy fuktighet.

Høyt inntak over tid kan virke nedsettende på immunforsvaret, være skadelig for nyrene og virke kreftfremkallende.

Tørket frukt kan inneholde okratoksin A.
 

Les mer: Muggsoppgifter 

Grenseverdier i vedlegget til forordning (EU) 2022/1370 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler § 3.

Undersøk om din leverandør overholder disse. 

 

PAH 

(kjemisk fare)

PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner) kan komme fra miljøforurensning eller prosessforurensning (tørking og røyking av matvarer).

PAH er kreftfremkallende og i noen tilfeller gentoksiske.

PAH kan finnes i tørket frukt.

Les mer: PAH og HA 

Flere varegrupper får fastlagte grenseverdier når Forordning (EU) 2023/915 blir tatt inn i norsk regelverk. Det gjelder blant annet bananchips.

Sulfitter

(kjemisk fare)

Sulfitter kan forekomme naturlig, eller være brukt som tilsetningsstoff.

Sulfitter kan forårsake allergiske reaksjoner eller intoleranse. Et høyt inntak kan også påvirke sentralnervesystemet.

I tørket frukt er sulfitt benyttet som konserveringsmiddel.

Tilsetningsstoffer er regulert i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler (lovdata.no) 

Regelverk

Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler

Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler