Kjemiske farer ved import av kakao

Publisert
Kjente farerInformasjon om farenRegelverk

Plantevernmiddelrester

(kjemisk fare)

Bruk av plantevernmidler eller miljøforurensninger fra tidligere bruk kan føre til rester av plantevernmidler i vegetabilske råvarer. Restnivåene skal ikke overskride grenseverdier fastsatt i regelverket.

Les mer i punktet «om plantevernmiddelrester»

Grenseverdier i forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer (lovdata.no) § 1, forordning (EF) 396/2005.

Kadmium

(kjemisk fare, metaller)

Kadmium er et grunnstoff som finnes overalt i naturen. Det kan også tilføres jorda via fosfatholdig kunstgjødsel. Vekstene tar opp kadmium fra jorda.

For mye kadmium kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for å få kreft.

Kakao kan inneholde kadmium. Generelt har kakao fra Latin-Amerika et høyere innhold av kadmium enn kakao fra afrikanske land.

Grenseverdier i kapittel 3.2 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Undersøk om din leverandør overholder disse.

 

Nikkel

(kjemisk fare, metaller)

Nikkel er et grunnstoff som finnes i jord, og derfor også i mange vegetabiler. Forekomst i vegetabiler kan stamme fra både naturlige og menneskeskapte kilder.

Nikkel kan gi uønsket effekt på lever, nyrer, knokler og reproduksjon. Det kan også gi allergiske reaksjoner.

Kakaobønner har et høyt innhold av nikkel. Innholdet er sortsavhengig.

Det er ikke fastlagt grenseverdier for nikkel, men det vil komme når Regulation (EU) 2024/1987 blir tatt inn i norsk regelverk

Se punkt 3.6.12 i vedlegget.

 

Okratoksin A

(kjemisk fare, mykotoksin)

Okratoksin A er et mykotoksin som dannes av muggsoppen Penicillium verrucosum og Aspergillus-arter ved relativt lav temperatur og høy fuktighet.

Høyt inntak over tid kan virke nedsettende på immunforsvaret, være skadelig for nyrene og virke kreftfremkallende.

Okratoksin A kan finnes i kakaobønner hvor bønnene er tørket for dårlig.

Les mer: Muggsoppgifter 

Grenseverdier i vedlegget til forordning (EU) 2022/1370 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler § 3.

Undersøk om din leverandør overholder disse. 

 

 

PAH 

(kjemisk fare)

PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner) kan komme fra miljøforurensning eller prosessforurensning (tørking og røyking av matvarer).

PAH er kreftfremkallende og i noen tilfeller gentoksiske.

Les mer: PAH og HA 

Grenseverdier i kapittel 6.1 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Regelverk

Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler