Mikrobiologiske farer ved import av sopp

Alle sykdomsfremkallende mikroorganismer kan finnes i rå vegetabiler.

Publisert

Du finner en oversikt over mikrobiologiske farer i Generelt om mikrobiologiske farer ved import av vegetabiler .

De mest aktuelle farene for denne kategorien er satt opp under. Dette er ikke uttømmende.

Kjente farerInformasjon om faren

Listeria monocytogenes

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Listeria monocytogenes (Listeria) finnes nesten overalt i jord, slam og vegetasjon, i overflatevann og i tarmen hos mange dyrearter. Bakterien kan vokse i matvarer selv ved kjøleskapstemperatur.

Listeria kan gi alvorlig infeksjon hos gravide og personer med nedsatt immunforsvar.

Listeria kan følge med ved høsting av vegetabiler eller som følge av urent vanningsvann.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av L. monocytogenes i sopp. 

Les mer: Listeria

Salmonella

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Salmonella er en tarmbakterie som kan være i avføringen hos mennesker og dyr. Bakterien gir mage- og tarminfeksjon.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Salmonella i tørket sopp. 

Les mer: Salmonella

Ekinokokker

(mikrobiologisk fare, parasitt)

Parasittene Echinococcus multilocularis (revens dvergbendelorm) og Echinococcus granulosus (hundens dvergbendelorm) finnes i tarmen hos rev og hund.

Inntak av parasittegg (oocyster) kan gi alvorlig ekinokokksykdom. Det er en uvanlig sykdom, men har alvorlig forløp.

Vegetabiler kan bli forurenset direkte fra avføring eller via urent vanningsvann.  Parasitteggene er svært motstandsdyktige og tåler vanlig fryselagring (-20 °C).

Viltvoksende sopp er spesielt utsatt for forurensing med ekinokokker.

Les mer: Ekinokokkose (fhi.no)

Siden er en del av denne veiledningen: