Listeria
Listeria er en bakterie som finnes nesten overalt i jord og slam og vegetasjon, i elver og tjern og i tarmen hos mange dyrearter. Den kan gi en sjelden men alvorlig infeksjon hos mennesker.
Det må svært mange bakterier til for å gjøre friske folk syke, så det er gjerne personer i risikogrupper – som for eksempel gravide og personer med nedsatt immunforsvar – som blir syke av Listeria. Gravide og andre personer i risikogruppen, bør følge de forebyggende rådene gitt av myndighetene. Her i Norge er det 15–50 tilfeller i året.
Hvordan unngår smitte fra bakterien?
Det spesielle med Listeria er at den kan formere seg i kjøleskapstemperatur. Matvarer som har lang holdbarhet og som spises uten å bli varmet opp kan være smittekilder. Slike produkter kan være rakfisk, gravet fisk, røkt fisk, kokt kjøttpålegg og myke modningsoster og muggoster. Det hjelper ikke å fryse matvarene, men riktig varmebehandling av maten tar knekken på bakterien.
Hvilket ansvar har virksomheter?
Virksomheter som produserer, importerer, omsetter eller serverer matvarene, har plikt til å sikre at maten er trygg å spise. Dette skal de gjøre ved å sikre at næringsmidlene beskyttes mot enhver form for forurensning som kan gjøre dem utrygge å spise. Mattilsynet fører tilsyn med at virksomhetene følger de kravene som står i næringsmiddelregelverket.
Listeria: Kriterier og metoder for å sikre trygg spiseklar mat
Andre lenker
Tilsyn med Listeria monocytogenes i spiseferdige næringsmidler
Rapporter
Tilsyn med Listeriatiltak i lakseslakteri i 2021 (tilsynsrapport)
Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter
EFSA-rapport om Listeria i mat 2013
Lenker til andre
Råd til gravide – Listeria (helsenorge.no)