Eksport av fisk og sjømat til Argentina

Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av fisk og sjømat til Argentina

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Krav til produsent ved eksport av fisk og sjømat til Argentina
  2. Generelle krav til produsenter
  3. Generelle krav til eksportører
  4. Sertifikater som ikke ligger i eksportløsningen eller skjematjenesten
  5. Dette koster sertifikatet
  6. Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater

Krav til produsent ved eksport av fisk og sjømat til Argentina

Inspeksjon og godkjenning 

Før produsenten kan søke om helsesertifikat, må den som produserer varer for eksport til Argentina, inspiseres og godkjennes av inspektører fra SENASA (argentina.gob.ar) (the Argentine National Service of Health, Agriculture and Food Quality).

En slik inspeksjon består av revisjon av internkontrollen og inspeksjon av produksjonen og produksjonslokalene. Godkjenningen er gyldig i to år.

SENASA inspiserte seks norske virksomheter i 2018. Det er ikke satt opp tid for nye inspeksjoner. Godkjenningen til disse virksomhetene var opprinnelig gyldig til november 2020. SENASA har informert oss om at godkjenningen er utvidet frem til nye inspeksjoner kan gjennomføres.

Produsenter som er interessert i å bli inspisert av SENASA, må kontakte Mattilsynet. For at SENASA skal vurdere å komme på ny inspeksjon av norske produsenter, må Mattilsynet sende en formell forespørsel. SENASA krever at Mattilsynet deltar på inspeksjonene, og dette er svært ressurskrevende for Mattilsynet. Vi vil kun sende en formell forespørsel om inspeksjon dersom det er et betydelig behov for sjømatnæringen og dersom vi har ressurser til å håndtere en slik inspeksjon.

Registrering av produkter

Produktene må være registrert i SENASA sine systemer. Varene må ikke forlate Norge før du vet at produsenten er godkjent og varene er registrert.

Det er importøren i Argentina som registrerer produktene i SENASA sitt eget system, og registreringen behandles av SENASA. I registreringen kreves det inngående dokumentasjon på merking og produksjon av produktene, og importøren er derfor avhengig av tett kontakt med produsent og eksportør i Norge for å få korrekt dokumentasjon. 

Mattilsynet skal ikke signere på dokumentene, vi er ikke involvert i registreringen og vi har lite kjennskap til hva SENASA krever.

Når produsent er godkjent og produktet er registrert, kan du søke om sertifikat fra Mattilsynet på hvert parti som skal eksporteres til Argentina.


Generelle krav til produsenter

Du finner informasjon om kravene som norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller til produsentene, her:

Krav til produsenter ved eksport


Generelle krav til eksportører

Du finner informasjon om kravene som norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller til eksportørene, her:

Krav til eksportører


Sertifikater som ikke ligger i eksportløsningen eller skjematjenesten

Sertifikatet ligger ikke i Mattilsynets skjematjenester, og du må derfor fylle det ut manuelt.

Du får sertifikatet som redigerbar PDF-fil ved å kontakte sertifikatkontoret.

Slik søker du om helsesertifikat for sjømat som ikke ligger i Mattilsynets skjematjenester

Fisk og sjømat

Helsesertifikater

Gyldigheten på sertifikatet er 10 dager. Dersom varene transporteres med båt, blir gyldigheten utvidet med overfartstiden.


Dette koster sertifikatet

Dette koster det å få utstedt helsesertifikater og andre eksportdokumenter i 2025.

EksportdokumenterInnenfor åpningstiden Utenfor åpningstiden 
Helsesertifikat, fisk (inkludert erklæring)kr 385,-kr 770,-
Erklæring, fiskkr 385,- 
Helsesertifikat, fiskeavfall eller animalske biprodukterkr 515,- 
Helsesertifikat, næringsmidler og kosttilskuddkr 900,- 
Erstatningssertifikat og bekreftet kopi (duplikater)kr 900,- 
Plantesunnhetssertifikater (for eksport og reeksport)kr 515,- 

Alle eksportdokumentene ovenfor utstedes bare innenfor åpningstiden, utenom helsesertifikat for fisk.

Tilleggsgebyr ved reise ved utstedelse av attester og sertifikater, ekskludert reise ved stikkprøvekontroll: kr 900,-

Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen

Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen av søknaden din. Dette vises for deg med at muligheten til å velge "Trekk tilbake" forsvinner. Du kan bruke "Trekk tilbake" så lenge valget er aktivt og Mattilsynet ikke har begynt på oppgaven.

Regelverk


Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater

Du kan få utstedt alle typer helsesertifikater i åpningstiden på hverdagen. For sjømat gjelder det utvidede åpningstider mot dobbelt gebyr.

Åpningstider hverdager og høytider

Mattilsynets sertifikatkontorer utsteder helsesertifikater i åpningstiden på hverdager.

Ukedag15. sep til 14. mai15. mai til 14. sep
Mandag til fredagKl. 08.00 til 15.45Kl. 08.00 til 15.00

For helsesertifikater for sjømat har vi utvidet åpningstid på Kløfta-kontoret. Se mer informasjon under avdeling Romerike.

Åpningstider påske

Mandag til tirsdagOnsdag før skjærtorsdagHelligdagene i påsken
Vanlige åpningstiderKl. 08.00 til 12.00
Kløfta har åpent fra kl. 08.00 til kl. 20.00 (bare sjømatsertifikater fra 12.00 til 20.00)
Stengt

Avdeling Romerike (Kløfta-kontoret) har utvidet åpningstid for sjømat

På Kløfta er det utvidet åpningstid frem til kl. 20.00, men etter vanlig åpningstid behandler vi bare søknader om helsesertifikat for sjømat. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater under utvidet åpningstid.

For at vi skal kunne utstede helsesertifikat for sjømat før vi stenger kl. 20.00, må vi ha mottatt søknaden om helsesertifikat senest kl. 19.00.

Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før kontoret på Kløfta kan behandle sertifikatsøknaden.

Andre sertifikatkontorer

Helsesertifikater behandles og utstedes i åpningstiden på hverdager. Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før sertifikatkontoret kan behandle sertifikatsøknaden.

Sertifikatsøknader som sendes til Mattilsynet før kl. 12.00, blir behandlet samme dag. Vi vil varsle deg om eventuelle forsinkelser umiddelbart. Hvis sertifikatet har forhåndsmelding, må denne være godkjent før vi kan utstede sertifikatet.

Hvis du sender sertifikatsøknaden på slutten av en arbeidsdag, kan det hende vi ikke får tid til å utstede sertifikatet før neste dag. I slike tilfeller bør du kontakte sertifikatkontoret for å avtale siste mulighet for innsending den aktuelle dagen.

Du kan be om å få sjømatsertifikater utenom åpningstid etter avtale

Du kan kontakte andre sertifikatkontorer enn Kløfta og be om å få utstedt sertifikater for sjømat utenom åpningstid på virkedager. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater utenom åpningstid.

Kontorene kan tilby denne tjenesten mandag til fredag fra kl. 07.00–20.00. Du må avtale direkte med det aktuelle kontoret, og du må sende henvendelsen til kontoret innen kl. 12.00 dagen før.

Kontorsteder i Mattilsynet som utsteder sertifikater for sjømat