Krav til produsenter av mat og drikke som skal eksporteres

Både norsk regelverk og landene varene eksporteres til stiller krav til produsentene.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Du som produsent må sikre at varene har markedsadgang
  2. Noen land krever at produsenter er listeført
  3. Noen land krever HACCP-erklæring
  4. Hvis varene du eksporterer ikke oppfyller importlandets krav
  5. Venter du besøk fra importland?
  6. Mateksportforskriften stiller krav til produsenter og eksportører

Skal du starte med produksjon for eksport, eller er du ny i en produksjonsvirksomhet? Prøv vår eksportguide:

Eksportguide for mat og drikke


Du som produsent må sikre at varene har markedsadgang

Eksport er den konkrete aktiviteten å sende et vareparti fra Norge til utlandet. Det må også være mulig å selge varene i markedet du sender dem til, og dette kaller vi markedsadgang.

Sjekk om du kan eksportere varene

Det er enklest å eksportere til land i EU/EØS

Mat og drikke som du kan selge i Norge, kan du også selge i EU/EØS. Du trenger ikke sertifikater fra Mattilsynet, og mateksportforskriften gjelder ikke.

Les mer om unntak fra reglene, og finn lenker til hvilke land som er med i EU/EØS og informasjon om tollregler:

Eksport innenfor EU/EØS

Land utenfor EU/EØS har ulike krav

Land utenfor EU/EØS stiller ulike krav til norske produsenter, og produsenter og ekspotører må følge reglene i mateksportforskriften.

Noen land krever at  produsenten er listeført, det vil si at produsenten må godkjennes av myndighetene i importlandet:

Eksport til land som krever listeføring

Flere importland stiller spesifikke krav til produktene de skal ta imot. Sjekk kravene for ulike varegrupper og land her:

Produsenter og eksportører må sikre at varene oppfyller kravene

Særkrav kan finnes i både helsesertifikater, vilkår for listeføring og bilaterale avtaler. Land kan endre importvilkår, og du som er produsent, må holde deg orientert om hvilke krav som gjelder til enhver tid.

Produsenter og eksportører må kjenne særkravene, og ha rutiner som ivaretar dem. Dere må også kunne dokumentere at dere oppfyller særkravene.

Hvis myndighetene i importlandet avdekker at varene ikke oppfyller særkravene, kan det få store konsekvenser for tilliten til norske varer og eksportører, og til Mattilsynet som tilsynsmyndighet. Dette kan gå utover markedsadgangen til norske varer.

For fisk og sjømat fins det en oversikt over særkrav i helsesertifikater:

Særkrav ved eksport av sjømat

Ønsker du markedsadgang for produktet ditt?

Dekker ikke veiledningen på mattilsynet.no eller de ulike sertifikatene ditt eksportbehov? Sjekk om du finner dokumentene du trenger her:

Oversikt over eksportdokumenter per land

Hvis det ikke finnes sertifikat for produktet eller landet du skal eksportere til

Ta kontakt med kunde eller importør i importlandet, og forhør deg om hvilken dokumentasjon myndighetene krever når varen skal importeres.

Kontakt deretter ditt lokale avdelingskontor i Mattilsynet, som videreformidler forespørselen i Mattilsynet. Vi prioriterer mellom de ulike henvendelsene, og har dialog med de ulike bransjeorganisasjonene om dette. Det er Mattilsynet som forhandler med importlandets myndigheter om innholdet i helsesertifikatene og utarbeider malene for nye sertifikater.

Les mer om Mattilsynets arbeid med markedsadgang

Markedsadgang – muligheten til å selge varer i et marked

Regelverk

Mateksportforskriften
§ 2. Hva forskriften gjelder
Forskriften gjelder for virksomheter som produserer, oppbevarer, transporterer eller eksporterer næringsmidler, animaliebiprodukter, fôrvarer, levende dyr og avlsprodukter til land utenfor EØS.
Bestemmelsene i kapittel 3 gjelder kun for virksomheter som håndterer næringsmidler og fôrvarer til land utenfor EØS på særskilte vilkår.
§ 5. Krav til produsenten
Produsenten er ansvarlig for opplysningene som danner grunnlaget for å bli listeført i et importland som har krav om listeføring. Opplysningene skal sendes til Mattilsynet i den formen som Mattilsynet bestemmer.
På det tidspunktet produsenten bekrefter at et produkt kan eksporteres til et bestemt importland, skal produksjonen og produktet oppfylle landets særkrav. Mattilsynet kan bestemme når og hvordan dette skal dokumenteres, bekreftes eller fremlegges.
Produsenten skal bekrefte at særkrav er oppfylt i form av egenerklæring dersom Mattilsynet krever en slik bekreftelse som en del av dokumentasjonen på at produktet er i henhold til særkrav.
§ 6. Krav til eksportøren
En eksportør av næringsmidler, animaliebiprodukter, fôrvarer, levende dyr og avlsprodukter skal være registrert hos Mattilsynet.
Eksportøren har ansvaret for at produktene som eksporteres, oppfyller importlandets særkrav.
Eksportøren skal bekrefte at særkrav er oppfylt i form av egenerklæring dersom Mattilsynet krever en slik bekreftelse som en del av dokumentasjonen på at produktet er i henhold til særkrav.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Noen land krever at produsenter er listeført

Importlands myndigheter stiller stadig strengere krav til norske produsenter, og ett av dem er listeføring. Listeføring handler om at norske produsenter må godkjennes av myndighetene i importlandet.

Til enkelte importland holder det ikke lenger å være en godkjent virksomhet i Norge for å få importere sine produkter. I noen tilfeller blir det behov for produsenter å registrere seg hos Mattilsynet, for eksport til ett bestemt land, som igjen sender liste over registringene til importlandets myndigheter.

Registreringene godkjennes og settes opp i egne registre i mottakerlandene, og publiserte lister danner grunnlag for hvilke produsenter som har markedsadgang. Dette kaller vi listeføring.

Mattilsynet tar i bruk både manuelle og elektroniske registreringsløsning for å oversende lister til importland. Mange produsenter står allerede på listene hos de ulike landene, men endringer i importlands krav kan allikevel skape unødvendige vansker ved eksport.

Du som produsent må oppdatere informasjonen selv

Mattilsynet er pliktet til å oppdatere lister fra Norge til importland i henhold til avtaler gjort med de enkelte importlandene.

Du som produsent er pliktig til å sørge for at informasjonen deres er oppdatert i henhold til kravene fra importlandet de ønsker å eksportere til. Den beste måten å sikre at opplysningene er riktig, er at produsenten selv melder inn og vedlikeholder informasjonen i listene. Dette gjør du i Mattilsynets skjematjenester, eller via Sjømatrådet dersom det fins en avtale om dette.

Det er frivillig å registrere seg for å bli listeført, men dersom du som produsent ønsker å eksportere til et land som krever listeføring, plikter du å registrere deg hos Mattilsynet.

Dersom importlandets myndigheter endrer kravene i forbindelse med registrering for import til sitt land, og endringene er av slik karakter at Mattilsynet må endre den elektroniske registreringsløsningen i Mattilsynets skjematjenester, er produsentene pliktet til å registrere seg på nytt i ny løsning, dersom de fremdeles ønsker å på importlandets lister.

Land med listeføring

Velg land i listen under for mer informasjon om hvordan registrering for import til importlandet foregår:

Årshjul for oppdatering av lister

I årshjulet ser du hvilke frister for listeføring som gjelder for deg som eksporterer sjømat, meieriprodukter, kjøtt og varer for Non-Human Consumption. Du finner også tidspunktene Mattilsynet vil sende listen til importlandet.

Mattilsynets årshjul for listeføring

Regelverk

Mateksportforskriften
§ 5. Krav til produsenten
Produsenten er ansvarlig for opplysningene som danner grunnlaget for å bli listeført i et importland som har krav om listeføring. Opplysningene skal sendes til Mattilsynet i den formen som Mattilsynet bestemmer.
På det tidspunktet produsenten bekrefter at et produkt kan eksporteres til et bestemt importland, skal produksjonen og produktet oppfylle landets særkrav. Mattilsynet kan bestemme når og hvordan dette skal dokumenteres, bekreftes eller fremlegges.
Produsenten skal bekrefte at særkrav er oppfylt i form av egenerklæring dersom Mattilsynet krever en slik bekreftelse som en del av dokumentasjonen på at produktet er i henhold til særkrav.
§ 6. Krav til eksportøren
En eksportør av næringsmidler, animaliebiprodukter, fôrvarer, levende dyr og avlsprodukter skal være registrert hos Mattilsynet.
Eksportøren har ansvaret for at produktene som eksporteres, oppfyller importlandets særkrav.
Eksportøren skal bekrefte at særkrav er oppfylt i form av egenerklæring dersom Mattilsynet krever en slik bekreftelse som en del av dokumentasjonen på at produktet er i henhold til særkrav.
§ 8. Mattilsynets behandling av søknaden om helsesertifikat
Dersom vilkårene i denne forskriften er oppfylt, skal søknaden om helsesertifikat innvilges.
Mattilsynet kan avslå søknaden om helsesertifikat til et land som krever listeføring, dersom det ikke kan dokumenteres at produsenten eller produktene nevnt i helsesertifikatet er listeført.
Mattilsynet kan avslå en søknad om helsesertifikat for produkter fra en listeført produsent dersom hele eller deler av produksjonen har foregått hos en produsent som ikke er listeført i importlandet.
Mattilsynet kan utstede andre eksportdokumenter enn helsesertifikater, fortrinnsvis dersom kompetent myndighet i importlandet krever det.
Mattilsynet avgjør om et helsesertifikat utstedes på papir, elektronisk eller begge deler.
§ 9. Mattilsynets oppdatering av importlandets liste
Som hovedregel skal Mattilsynet be om oppdatering av importlandets lister i form av fjerning, endring eller ny oppføring av virksomhet eller produkt, i regulære oversendelser i henhold til avtaler mellom myndighetene.
Mattilsynet kan be om at en virksomhet eller et produkt fjernes fra listen når
  1. a.
    betingelsene for eksport til landet ikke lenger overholdes, eller
  2. b.
    virksomheten selv ikke lenger ønsker å være listeført for eksport til landet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Noen land krever HACCP-erklæring

Noen land krever at det er utstedt en HACCP-erklæring for virksomheten hvor eksportvarene er produsert. HACCP = fareanalyse og kritiske kontrollpunkter (Hazard Analysis Critical Control Point).

Produsenten søker om HACCP-erklæring hos Mattilsynets lokale avdelingskontor. Avdelingskontoret kan utstede erklæringen til virksomheter og fartøy som er godkjent av Mattilsynet.

Erklæringen er gyldig i ett år, og det må søkes om ny erklæring når den gamle er utgått. Avdelingskontoret skal avslå søknad om erklæring hvis det ved tilsyn er avdekket større mangler i HACCP-rutinene ved anlegget/fartøyet.

HACCP-erklæringen ser slik ut:

2.2.241 Erklæring, HACCP, landanlegg og fartøy, engelsk.

Erklæringen utstedes på vanlig, hvitt papir.

Utstedelse av erklæringen medfører et gebyr. Satsen som benyttes er "Utstedelse av erklæringer, fisk (der denne blir gitt alene)". Ved bekreftede kopier, brukes satsen "Utstedelse av duplikater".

Gebyrer ved utstedelse av eksportdokumenter

Regelverk

  1. Mateksportforskriften
  2. Europaparlaments- og rådsforordning nr. 853/2004, artikkel 4

Mateksportforskriften

§ 12. Produksjon og eksport av næringsmidler og fôrvarer på særskilte vilkår
Næringsmidler og fôrvarer som produseres og eksporteres, skal oppfylle de relevante kravene i næringsmiddelregelverket med mindre:
  1. a.
    noe annet kreves av myndighetene i importlandet eller er fastsatt i lover, forskrifter, standarder, regler for god praksis og andre rettslige og forvaltningsmessige framgangsmåter i importlandet, og virksomheten kan dokumentere dette, eller
  2. b.
    myndighetene i importlandet uttrykkelig aksepterer næringsmidlene eller fôrvarene, er kjent med hvorfor de ikke kan omsettes i EØS, og næringsmidlene ikke er helseskadelige og fôrvarene er trygge.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Europaparlaments- og rådsforordning nr. 853/2004, artikkel 4

Artikkel 4
Registrering og godkjenning av virksomheter
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal omsette produkter av animalsk opprinnelse som er framstilt i Fellesskapet, bare dersom de er framstilt og håndtert utelukkende på virksomheter:
  1. a.
    som oppfyller de relevante kravene i forordning (EF) nr. 852/2004, i vedlegg II og III i denne forordning og andre relevante krav i næringsmiddelregelverket,
    og
  2. b.
    som vedkommende myndighet har registrert, eller når det kreves i samsvar med nr. 2, har godkjent.
2. Uten at artikkel 6 nr. 3 i forordning (EF) nr. 852/2004 berøres, skal virksomheter som håndterer de produktene av animalsk opprinnelse som omfattes av kravene i vedlegg III til denne forordning, ikke drives med mindre vedkommende myndighet har godkjent dem i samsvar med nr. 3 i denne artikkel, med unntak av virksomheter som utfører bare:
  1. a.
    primærproduksjon,
  2. b.
    transport,
  3. c.
    lagring av produkter som ikke trenger lagringsforhold med temperaturregulering,
    eller
  4. d.
    andre former for detaljhandel enn dem som denne forordning får anvendelse på i henhold til artikkel 1 nr. 5 bokstav b).
3. En virksomhet som skal godkjennes i samsvar med nr. 2, skal ikke drives med mindre vedkommende myndighet i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 854/2004 av 29. april 2004 om fastsettelse av særlige regler for gjennomføringen av offentlig kontroll av produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum:1
  1. a.
    har gitt virksomheten godkjenning til å drive etter et besøk på stedet,
    eller
  2. b.
    har gitt virksomheten en betinget godkjenning.
4. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal samarbeide med vedkommende myndigheter i samsvar med forordning (EF) nr. 854/2004. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal særlig sikre at en virksomhet innstiller driften dersom vedkommende myndighet trekker tilbake sin godkjenning, eller når det gjelder en betinget godkjenning, ikke forlenger den eller ikke gir full godkjenning.
5. Denne artikkel skal ikke være til hinder for at en virksomhet kan omsette næringsmidler mellom den datoen da denne forordning får anvendelse og den første påfølgende inspeksjonen som foretas av vedkommende myndighet, dersom virksomheten:
  1. a.
    omfattes av krav til godkjenning i samsvar med nr. 2 og har brakt i omsetning produkter av animalsk opprinnelse i samsvar med Fellesskapets regelverk umiddelbart før denne forordning får anvendelse,
    eller
  2. b.
    er av en slik art at den ikke var omfattet av noen krav til godkjenning før denne forordning fikk anvendelse.
1 EUT L 226 av 25.6.2004, s. 83.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Hvis varene du eksporterer ikke oppfyller importlandets krav

Både produsenter og eksportører har ansvar for at varene oppfyller kravene i importlandet. Se hva som skjer hvis varene likevel ikke oppfyller kravene, og hva du kan gjøre for å forebygge eller minimere skaden.

Det kan oppstå situasjoner der norske eksportpartier blir avvist av myndighetene ved mottak i importlandet. Det kan være flere årsaker til dette – feil og mangler ved selve varen eller i dokumentasjonen som følger med partiet.

Hvis importlandet gjør funn på eksportpartiet ditt, kan framtidige eksportpartier bli tatt ut i forsterket grensekontroll. Gjentatte funn kan føre til at produsenten blir utestengt.

Dette kan du som eksportør gjøre

For deg som eksportør er det viktig å ha kontroll på hvilke krav importlandet stiller til produsenten og til produktene. Du må også ha dokumentasjonen i orden.

For at du skal kunne gjeninnføre varene, eller sende dem til et land som ikke krever sertifikat, må det ikke være tvil om at varene er de samme som du eksporterte. Kravene til mattrygghet må være ivaretatt.

Gjeninnførsel til Norge eller EU/EØS

Hvis importlandet avviser varene fordi de ikke oppfyller krav fra myndighetene i importlandet, kan du føre varene tilbake til Norge eller andre land i EU/EØS.

Les mer om gjeninnførsel og hva som kreves:

Gjeninnførsel/retur av norske, animalske varer som har vært utenfor EØS-området

Sende til land uten sertifikatkrav

Hvis importlandet avviser varene, kan du også vurdere om du vil sende dem til et land som ikke krever helsesertifikat. Velg varekategori, sjekk kravene fra importland, og undersøk nærmere med land som ikke krever sertifikat:

Eksport av mat og drikke

Dette kan du som produsent gjøre

Hvis varene ikke oppfyller krav fra myndighetene i importlandet, kan importlandet velge å utestenge virksomheten din for kortere eller lengre tid. Det betyr at de ikke vil ta imot varene dine, og markedet ditt blir dermed mindre. Et eksempel på krav som kan føre til utestengelse ved brudd, er nulltoleranse for Listeria i enkelte land.

For deg som produsent er det derfor viktig å ha kontroll på om varene dine skal eksporteres, og hvilke krav importlandet stiller. Vi anbefaler at du har tett kontakt med kjøper eller eksportør for å sikre at varene dine ikke selges til land hvor varene ikke oppfyller kravene.

Du finner kravene ved å velge varekategori og sjekke kravene fra importland:

Eksport av mat og drikke

Regelverk

Mateksportforskriften
§ 10. Varslingsplikt og erstatningssertifikat
Blir en eksportør oppmerksom på at opplysningene i egenerklæringen eller helsesertifikatet ikke samsvarer med eksportpartiet, skal eksportøren snarest informere Mattilsynet om avviket.
Eksportøren kan søke om endring av et helsesertifikat som ikke er korrekt. Det utstedte helsesertifikatet skal returneres, og søknad om erstatningssertifikat skal oppfylle kravene i § 7 første og annet ledd.
Dersom eksportøren søker om erstatningssertifikat etter at eksportpartiet har forlatt Norge, må eksportøren dokumentere at alle krav i erstatningssertifikatet var oppfylt da eksportpartiet forlot Norge.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Venter du besøk fra importland?

Se hvordan du kan forberede virksomheten på besøk av andre lands myndigheter. Slik kan du bidra positivt til det etterlatte inntrykket av tilstanden i Norge.

Som produsent av matvarer kan du få besøk fra myndighetene i landene hvor varene dine importeres. Inntrykket andre lands myndigheter får av virksomheten din, påvirker inntrykket deres av tilstanden for næringen i hele Norge.

I tillegg kan funn importlandet gjør, påvirke markedsadgangen til både dine og andres varer:

Eksport krever markedsadgang

Denne typen besøk er gjerne et samarbeid mellom Mattilsynet, bransjeorganisasjon og de virksomhetene som skal få besøk. Ha tett kontakt med bransjeorganisasjonen din hvis du venter besøk fra importland.

Slik kan du forberede deg på besøket

Forbered deg før besøket

  • Finn frem relevant dokumentasjon.
  • Forbered deg og kollegaene dine.
  • Vurder om det trengs tolk, og undersøk om det er du eller andre som stiller med det (for eksempel bransjeorganisasjonen)
  • Vurder også om det trengs servering, og hvordan dere organiserer dette.
  • Avklar hvem i ledelsen som skal delta. Representantene forventer å treffe ledelsen i virksomheten.
  • Øv deg på å vise internkontrollen, og forbered deg å vise den i praksis i produksjon.
  • Helhetsinntrykket teller. Vask og rydd lokalene.
  • Vær forberedt på endringer. Forsinkelser eller andre omstendigheter kan skje.

Legg til rette under besøket

  • Prøv så langt det er mulig å ha produksjon mens besøket foregår.
  • Representantene fra utlandet vil gjerne gjennomføre besøket med denne rekkefølgen: presentasjon – omvisning – oppsummering.
  • Svar kort og konsist på spørsmål.
  • Hold gruppen samlet, følg soner, følg rutiner for vask/tøy/støvler, og så videre.
  • Sørg for at de ansatte følger gjeldende prosedyrer, som verneutstyr, bruk av sluser, åpning/lukking av porter, logistikk, med videre.
  • Vær tydelig på hva som kan fotograferes av gjestene, og hva som ikke kan fotograferes.

Følg opp etter besøket

  • Ettersend avtalt informasjon så snart som mulig.
  • Følg opp og dokumenter at eventuelle avvik lukkes.
  • Del gjerne erfaringene dine med andre virksomheter.

Mateksportforskriften stiller krav til produsenter og eksportører

Norsk regelverk stiller krav til deg som er involvert i eksport av mat. Bruk veilederen til forskriften for å finne ut hvordan du kan møte regelverkskravene.

Veilederen skal hjelpe eksportører, produsenter og andre som håndterer næringsmidler, animaliebiprodukter, fôrvarer, levende dyr eller avlsprodukter som skal til land utenfor EØS:

Veileder til mateksportforskriften