Krav til produsenter av mat og drikke som skal eksporteres
Både norsk regelverk og landene varene eksporteres til stiller krav til produsentene.
Innhold på denne siden
- Du som produsent må sikre at varene har markedsadgang
- Noen land krever at produsenter er listeført
- Noen land krever HACCP-erklæring
- Hvis varene du eksporterer ikke oppfyller importlandets krav
- Venter du besøk fra importland?
- Mateksportforskriften stiller krav til produsenter og eksportører
Skal du starte med produksjon for eksport, eller er du ny i en produksjonsvirksomhet? Prøv vår eksportguide:
Eksportguide for mat og drikke
Du som produsent må sikre at varene har markedsadgang
Eksport er den konkrete aktiviteten å sende et vareparti fra Norge til utlandet. Det må også være mulig å selge varene i markedet du sender dem til, og dette kaller vi markedsadgang.
Sjekk om du kan eksportere varene
Det er enklest å eksportere til land i EU/EØS
Mat og drikke som du kan selge i Norge, kan du også selge i EU/EØS. Du trenger ikke sertifikater fra Mattilsynet, og mateksportforskriften gjelder ikke.
Les mer om unntak fra reglene, og finn lenker til hvilke land som er med i EU/EØS og informasjon om tollregler:
Land utenfor EU/EØS har ulike krav
Land utenfor EU/EØS stiller ulike krav til norske produsenter, og produsenter og ekspotører må følge reglene i mateksportforskriften.
Noen land krever at produsenten er listeført, det vil si at produsenten må godkjennes av myndighetene i importlandet:
Eksport til land som krever listeføring
Flere importland stiller spesifikke krav til produktene de skal ta imot. Sjekk kravene for ulike varegrupper og land her:
- Importland – eksport av egg og eggprodukter
- Importland – eksport av fisk og sjømat
- Importland – eksport av kjøtt og kjøttprodukter
- Importland – eksport av kosttilskudd
- Importland – eksport av melk og meieriprodukter
Produsenter og eksportører må sikre at varene oppfyller kravene
Særkrav kan finnes i både helsesertifikater, vilkår for listeføring og bilaterale avtaler. Land kan endre importvilkår, og du som er produsent, må holde deg orientert om hvilke krav som gjelder til enhver tid.
Produsenter og eksportører må kjenne særkravene, og ha rutiner som ivaretar dem. Dere må også kunne dokumentere at dere oppfyller særkravene.
Hvis myndighetene i importlandet avdekker at varene ikke oppfyller særkravene, kan det få store konsekvenser for tilliten til norske varer og eksportører, og til Mattilsynet som tilsynsmyndighet. Dette kan gå utover markedsadgangen til norske varer.
For fisk og sjømat fins det en oversikt over særkrav i helsesertifikater:
Ønsker du markedsadgang for produktet ditt?
Dekker ikke veiledningen på mattilsynet.no eller de ulike sertifikatene ditt eksportbehov? Sjekk om du finner dokumentene du trenger her:
Oversikt over eksportdokumenter per land
Hvis det ikke finnes sertifikat for produktet eller landet du skal eksportere til
Ta kontakt med kunde eller importør i importlandet, og forhør deg om hvilken dokumentasjon myndighetene krever når varen skal importeres.
Kontakt deretter ditt lokale avdelingskontor i Mattilsynet, som videreformidler forespørselen i Mattilsynet. Vi prioriterer mellom de ulike henvendelsene, og har dialog med de ulike bransjeorganisasjonene om dette. Det er Mattilsynet som forhandler med importlandets myndigheter om innholdet i helsesertifikatene og utarbeider malene for nye sertifikater.
Les mer om Mattilsynets arbeid med markedsadgang
Noen land krever at produsenter er listeført
Importlands myndigheter stiller stadig strengere krav til norske produsenter, og ett av dem kan være listeføring. Listeføring handler om at norske produsenter må godkjennes av myndighetene i importlandet.
For enkelte importland er det ikke lenger tilstrekkelig å være godkjent som virksomhet i Norge for å kunne eksportere produkter dit; man må også være godkjent av myndighetene i importlandet. I slike tilfeller må produsentene registrere seg hos Mattilsynet, som deretter oversender oversikter over de registrerte virksomhetene til importlandets myndigheter.
Registreringene behandles og publiseres på egne lister i mottakerlandet, og disse listene danner grunnlaget for hvilke produsenter som har markedsadgang. Dette omtales som listeføring.
Mattilsynet benytter både manuelle og elektroniske løsninger for å oversende lister til importlandene. Mange produsenter er allerede listeført, men endringer i importlandenes krav kan likevel skape unødvendige utfordringer ved eksport.
Du som produsent må oppdatere informasjonen selv
Mattilsynet er forpliktet til å oppdatere lister fra Norge til importland i henhold til avtaler gjort med de enkelte importlandene.
Du som produsent er pliktig til å sørge for at informasjonen deres er oppdatert i henhold til kravene fra importlandet de ønsker å eksportere til. Den beste måten å sikre at opplysningene er riktig, er at produsenten selv melder inn og vedlikeholder informasjonen i listene. Dette gjør du i Mattilsynets skjematjenester, eller via Sjømatrådet dersom det fins en avtale om dette.
Det er frivillig å registrere seg for å bli listeført, men dersom du som produsent ønsker å eksportere til et land som krever listeføring, plikter du å registrere deg hos Mattilsynet.
Dersom importlandets myndigheter endrer kravene i forbindelse med registrering for import til sitt land, og endringene er av slik karakter at Mattilsynet må endre den elektroniske registreringsløsningen i Mattilsynets skjematjenester, er produsentene pliktet til å registrere seg på nytt i ny løsning, dersom de fremdeles ønsker å på importlandets lister.
Årshjul for listeføring
I årshjulet finner du en oversikt over hvilke markeder som krever listeføring og fristene for de ulike lister.
Noen land krever HACCP-erklæring
Noen land krever at det er utstedt en HACCP-erklæring for virksomheten hvor eksportvarene er produsert. HACCP = fareanalyse og kritiske kontrollpunkter (Hazard Analysis Critical Control Point).
Produsenten søker om HACCP-erklæring hos Mattilsynets lokale avdelingskontor. Avdelingskontoret kan utstede erklæringen til virksomheter og fartøy som er godkjent av Mattilsynet.
Erklæringen er gyldig i ett år, og det må søkes om ny erklæring når den gamle er utgått. Avdelingskontoret skal avslå søknad om erklæring hvis det ved tilsyn er avdekket større mangler i HACCP-rutinene ved anlegget/fartøyet.
HACCP-erklæringen ser slik ut:
2.2.241 Erklæring, HACCP, landanlegg og fartøy, engelsk.
Erklæringen utstedes på vanlig, hvitt papir.
Utstedelse av erklæringen medfører et gebyr. Satsen som benyttes er "Utstedelse av erklæringer, fisk (der denne blir gitt alene)". Ved bekreftede kopier, brukes satsen "Utstedelse av duplikater".
Hvis varene du eksporterer ikke oppfyller importlandets krav
Både produsenter og eksportører har ansvar for at varene oppfyller kravene i importlandet. Se hva som skjer hvis varene likevel ikke oppfyller kravene, og hva du kan gjøre for å forebygge eller minimere skaden.
Det kan oppstå situasjoner der norske eksportpartier blir avvist av myndighetene ved mottak i importlandet. Det kan være flere årsaker til dette – feil og mangler ved selve varen eller i dokumentasjonen som følger med partiet.
Hvis importlandet gjør funn på eksportpartiet ditt, kan framtidige eksportpartier bli tatt ut i forsterket grensekontroll. Gjentatte funn kan føre til at produsenten blir utestengt.
Dette kan du som eksportør gjøre
For deg som eksportør er det viktig å ha kontroll på hvilke krav importlandet stiller til produsenten og til produktene. Du må også ha dokumentasjonen i orden.
For at du skal kunne gjeninnføre varene, eller sende dem til et land som ikke krever sertifikat, må det ikke være tvil om at varene er de samme som du eksporterte. Kravene til mattrygghet må være ivaretatt.
Gjeninnførsel til Norge eller EU/EØS
Hvis importlandet avviser varene fordi de ikke oppfyller krav fra myndighetene i importlandet, kan du føre varene tilbake til Norge eller andre land i EU/EØS.
Les mer om gjeninnførsel og hva som kreves:
Gjeninnførsel/retur av norske, animalske varer som har vært utenfor EØS-området
Sende til land uten sertifikatkrav
Hvis importlandet avviser varene, kan du også vurdere om du vil sende dem til et land som ikke krever helsesertifikat. Velg varekategori, sjekk kravene fra importland, og undersøk nærmere med land som ikke krever sertifikat:
Dette kan du som produsent gjøre
Hvis varene ikke oppfyller krav fra myndighetene i importlandet, kan importlandet velge å utestenge virksomheten din for kortere eller lengre tid. Det betyr at de ikke vil ta imot varene dine, og markedet ditt blir dermed mindre. Et eksempel på krav som kan føre til utestengelse ved brudd, er nulltoleranse for Listeria i enkelte land.
For deg som produsent er det derfor viktig å ha kontroll på om varene dine skal eksporteres, og hvilke krav importlandet stiller. Vi anbefaler at du har tett kontakt med kjøper eller eksportør for å sikre at varene dine ikke selges til land hvor varene ikke oppfyller kravene.
Du finner kravene ved å velge varekategori og sjekke kravene fra importland:
Venter du besøk fra importland?
Se hvordan du kan forberede virksomheten på besøk av andre lands myndigheter. Slik kan du bidra positivt til det etterlatte inntrykket av tilstanden i Norge.
Som produsent av matvarer kan du få besøk fra myndighetene i landene hvor varene dine importeres. Inntrykket andre lands myndigheter får av virksomheten din, påvirker inntrykket deres av tilstanden for næringen i hele Norge.
I tillegg kan funn importlandet gjør, påvirke markedsadgangen til både dine og andres varer:
Denne typen besøk er gjerne et samarbeid mellom Mattilsynet, bransjeorganisasjon og de virksomhetene som skal få besøk. Ha tett kontakt med bransjeorganisasjonen din hvis du venter besøk fra importland.
Slik kan du forberede deg på besøket
Forbered deg før besøket
- Finn frem relevant dokumentasjon.
- Forbered deg og kollegaene dine.
- Vurder om det trengs tolk, og undersøk om det er du eller andre som stiller med det (for eksempel bransjeorganisasjonen)
- Vurder også om det trengs servering, og hvordan dere organiserer dette.
- Avklar hvem i ledelsen som skal delta. Representantene forventer å treffe ledelsen i virksomheten.
- Øv deg på å vise internkontrollen, og forbered deg å vise den i praksis i produksjon.
- Helhetsinntrykket teller. Vask og rydd lokalene.
- Vær forberedt på endringer. Forsinkelser eller andre omstendigheter kan skje.
Legg til rette under besøket
- Prøv så langt det er mulig å ha produksjon mens besøket foregår.
- Representantene fra utlandet vil gjerne gjennomføre besøket med denne rekkefølgen: presentasjon – omvisning – oppsummering.
- Svar kort og konsist på spørsmål.
- Hold gruppen samlet, følg soner, følg rutiner for vask/tøy/støvler, og så videre.
- Sørg for at de ansatte følger gjeldende prosedyrer, som verneutstyr, bruk av sluser, åpning/lukking av porter, logistikk, med videre.
- Vær tydelig på hva som kan fotograferes av gjestene, og hva som ikke kan fotograferes.
Følg opp etter besøket
- Ettersend avtalt informasjon så snart som mulig.
- Følg opp og dokumenter at eventuelle avvik lukkes.
- Del gjerne erfaringene dine med andre virksomheter.
Mateksportforskriften stiller krav til produsenter og eksportører
Norsk regelverk stiller krav til deg som er involvert i eksport av mat. Bruk veilederen til forskriften for å finne ut hvordan du kan møte regelverkskravene.
Veilederen skal hjelpe eksportører, produsenter og andre som håndterer næringsmidler, animaliebiprodukter, fôrvarer, levende dyr eller avlsprodukter som skal til land utenfor EØS: