Søke om helsesertifikat for sjømat til Australia i Mattilsynets skjematjeneste

Hvis du skal søke om helsesertifikat for eksport av sjømat til Australia, må du logge inn og fylle ut en søknad i Mattilsynets skjematjeneste.

Publisert

Logg inn her:

Mattilsynets skjematjeneste

Noen av sertifikatene har også krav om forhåndsmelding, fordi det eksisterer noen fiskehelsekrav. Du søker også om forhåndsmelding i Mattilsynets skjematjeneste. Det eksisterer en tilhørende egenerklæring, som er en utfyllbar PDF. Denne egenerklæringen blir grunnlaget for behandlingen av søknaden. Det skal lages en ny egenerklæring for hver ny forhåndsmelding. Egenerklæringen lastes ned, fylles ut, signeres av hver enkelt virksomhet hvor varene produseres og lastes opp sammen med forhåndsmeldingen. 

Fiskehelsekravene stilles av australske veterinærmyndigheter, og de kommer i tillegg til norske regelverkskrav. Den som underskriver egenerklæringen, må forsikre seg om at varen er i henhold til Australias krav for import før signering.

Fiskehelsekrav for laksefiskprodukter til Australia

Se hvilke sertifikater som krever forhåndsmelding, når du må sende den inn og hvordan du fyller den ut:

Forhåndsmelding for helsesertifikater for sjømat

Send inn forhåndsmelding i god tid før partiet forlater Norge

Slik fyller du ut en forhåndsmelding

Oppdrettet laksefisk

Forhåndsmelding

Helsesertifikatene har krav om forhåndsmelding. Forhåndsmeldingen må godkjennes før sertifikatet kan utstedes. 

Helsesertifikater

Som produsent og eksportør må du kjenne til hvordan helsesertifikatene for produktene dine skal fylles ut. Finn veiledning her:

Krav til produsent

Egenerklæring

Utfylt erklæring må sendes inn sammen med forhåndsmeldingen. Du finner egenerklæringen som utfyllbar PDF-fil i linken over.

Villfanget fisk

Helsesertifikat

Sertifikatet skal brukes på all villfanget fisk (marine/ferskvannsorganismer) som skal eksporteres til Australia.

Vi gjør oppmerksom på at det står i sertifikatet at det kun skal være et fiskeslag i forsendelsen. Det skal derfor utstedes et sertifikat per fiskeslag.

Reker

Helsesertifikat

Veiledning for utfylling av attest 1.1.95

Lakserogn

Helsesertifikater

Dette må du vite om helsesertifikatet:

  • Sertifikatet kan utstedes for varmebehandlet rogn fra laksefisk, til konsum, som er produsert i Norge.
  • Sertifikatet krever at rognen må være varmebehandlet til en kjernetemperatur på minimum 65°C i minimum 30 minutter.
  • Rognen kan komme fra hvilket som helst land, men den må være varmebehandlet, i henhold til over angitt krav, av produsent i Norge.

Dersom Australias krav til varmebehandling ikke er oppfylt, må rognen eksporteres på sertifikat:

I så fall gjelder standard krav for 1.1.75 om opprinnelsesland, forhåndsmelding og egenerklæring.

Siden er en del av denne veiledningen: