Søke om helsesertifikat for sjømat til Australia i Mattilsynets skjematjeneste
Hvis du skal søke om helsesertifikat for eksport av sjømat til Australia, må du logge inn og fylle ut en søknad i Mattilsynets skjematjeneste.
Logg inn her:
Noen av sertifikatene har også krav om forhåndsmelding, fordi det eksisterer noen fiskehelsekrav. Du søker også om forhåndsmelding i Mattilsynets skjematjeneste. Det eksisterer en tilhørende egenerklæring, som er en utfyllbar PDF. Denne egenerklæringen blir grunnlaget for behandlingen av søknaden. Det skal lages en ny egenerklæring for hver ny forhåndsmelding. Egenerklæringen lastes ned, fylles ut, signeres av hver enkelt virksomhet hvor varene produseres og lastes opp sammen med forhåndsmeldingen.
Fiskehelsekravene stilles av australske veterinærmyndigheter, og de kommer i tillegg til norske regelverkskrav. Den som underskriver egenerklæringen, må forsikre seg om at varen er i henhold til Australias krav for import før signering.
Fiskehelsekrav for laksefiskprodukter til Australia
Se hvilke sertifikater som krever forhåndsmelding, når du må sende den inn og hvordan du fyller den ut:
Forhåndsmelding for helsesertifikater for sjømat
Send inn forhåndsmelding i god tid før partiet forlater Norge
Slik fyller du ut en forhåndsmelding
Oppdrettet laksefisk
Forhåndsmelding
Helsesertifikatene har krav om forhåndsmelding. Forhåndsmeldingen må godkjennes før sertifikatet kan utstedes.
Helsesertifikater
-
1.1.75 Australia helsesertifikat laksefisk, engelsk, specimen
- 1.1.72 Australia helsesertifikat laksefisk for bearbeiding i utlandet, engelsk, specimen
Som produsent og eksportør må du kjenne til hvordan helsesertifikatene for produktene dine skal fylles ut. Finn veiledning her:
Egenerklæring
Utfylt erklæring må sendes inn sammen med forhåndsmeldingen. Du finner egenerklæringen som utfyllbar PDF-fil i linken over.
Villfanget fisk
Helsesertifikat
Sertifikatet skal brukes på all villfanget fisk (marine/ferskvannsorganismer) som skal eksporteres til Australia.
Vi gjør oppmerksom på at det står i sertifikatet at det kun skal være et fiskeslag i forsendelsen. Det skal derfor utstedes et sertifikat per fiskeslag.
Reker
Helsesertifikat
Veiledning for utfylling av attest 1.1.95
Lakserogn
Helsesertifikater
Dette må du vite om helsesertifikatet:
- Sertifikatet kan utstedes for varmebehandlet rogn fra laksefisk, til konsum, som er produsert i Norge.
- Sertifikatet krever at rognen må være varmebehandlet til en kjernetemperatur på minimum 65°C i minimum 30 minutter.
- Rognen kan komme fra hvilket som helst land, men den må være varmebehandlet, i henhold til over angitt krav, av produsent i Norge.
Dersom Australias krav til varmebehandling ikke er oppfylt, må rognen eksporteres på sertifikat:
I så fall gjelder standard krav for 1.1.75 om opprinnelsesland, forhåndsmelding og egenerklæring.