Krav til eksportør – eksport av sjømat til Kina

Både norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller krav til eksportørene.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Regelverk for eksport av mat til Kina
  2. Sjømat godkjent for eksport fra Norge til Kina
  3. Registrering for å bli listeført hos kinesiske myndigheter
  4. Fiskehelsekrav
  5. Folkehelsekrav
  6. Levende sjømat
  7. Fiskemel og fiskeolje til ikke-humant konsum

Regelverk for eksport av mat til Kina

Kinesiske myndigheter innførte nytt regelverk for eksport av alle typer matvarer til Kina i 2022.

Alle virksomheter som er involvert i produksjon, prosessering og lagring av mat og drikke som eksporteres til Kina er omfattet av regelverket.

Regelverket omfatter ikke

  • tilsetningsstoffer
  • fiskemel og fiskeolje til ikke-humant konsum
  • matrelaterte produkter (emballasje, beholdere, vaskemidler, desinfeksjonsmidler til mat og utstyr brukt i matproduksjon)
  • netthandel

Det fremkommer ikke i regelverket om det omfatter levende sjømat.

Kina har publisert regelverket her: 

Dekret 248 om listeføring av virksomheter før eksport

Dekret 249 om mattrygghet for importert og eksportert mat


Sjømat godkjent for eksport fra Norge til Kina

Kina har gjennomført en risikovurdering av ulike matvarekategorier og definert hva de anser som risikomatvarer.

Kina har godkjent følgende risikomatvarer fra Norge:

  • Aquatic products (fisk og sjømat)
  • Foods for special dietary purposes (mat for spesielle ernæringsbehov)
  • Health foods (helsekost)
  • Stuffed wheaten products (fylte bakverk)

Kinesiske myndigheter har publisert en produktkatalog som viser hvilke sjømatprodukter som er godkjent fra ulike land.

Lenke til katalogen finner dere på Sjømatrådet sine nettsider (seafood.no).

De fleste artene er godkjent som enten [Fresh][Frozen etc.] eller begge deler. Det finnes forklaring til begrepene på forsiden av produktkatalogen. I henhold til informasjonen som er tilgjengelig per i dag, kan begrepene forstås slik:

  • Dersom produktet er godkjent som [Fresh] i produktkatalogen, så kan produktet også eksporteres i alle andre former, som fryst, tørket, røykt, saltet og høyprosessert osv. [Fresh] er kategorien med høyest risiko, så har produktet denne godkjenningen så kan man også eksportere produktkategoriene med lavere risiko.
  • Hvis produktet er godkjent som [Frozen etc], i produktkatalogen, så kan produktet også eksporteres i alle andre former, som fryst, tørket, røykt, saltet og høyprosessert osv, bortsett fra fersk.
  • Spiselige deler, inkludert svømmeblære, rogn og melke, fra godkjente produktkategorier, er lov å eksportere.
  • Fett og oljer fra akvatiske dyr trenger ikke å godkjennes og oppføres i katalogen. Fett og oljer fra alle akvatiske arter er tillatt. Dette gjelder kun fiskeolje som ikke er raffinert/kjemisk behandlet.
  • For produkter med HS kode 16 og høyere, trenger ikke arten i seg selv å være godkjent. Kina har implementert en løsere tilnærming til markedsadgangsregulering for disse produktene. Import av slike produkter krever at produsenten er listeført og godkjent i Kina og helsesertifikat.

Vær oppmerksom på at tolkningene ovenfor kun gjelder for akvatiske produkter for humant konsum. Hvis et produkt er en matingrediens, som for eksempel karragenan laget av marine planter som skal eksporteres til Kina som tilsetningsstoffer, vil kravene for markedsadgang være annerledes enn det som er forklart over. 

Som alltid, må eksportør har tett kontakt med kunde i Kina før eksport for å forsikre seg om at produktene de vil eksportere er godkjent i Kina. Dette er deres ansvar.


Registrering for å bli listeført hos kinesiske myndigheter

Kinesiske myndigheter stiller krav til at virksomheter som jobber med produksjon, prosessering og lagring av mat for eksport til Kina er registrert i landet før eksport.

Registreringen foregår i det digitale registreringssystemet China Import Food Enterprises Registration (CIFER), tidligere kalt Single Window. Sjømatrådet hjelper Mattilsynet med registrering av sjømatvirksomheter i CIFER

Følgende virksomheter må være godkjent i Kina før eksport:

  • Reefer vessels 
  • Fryse- og fabrikkfartøy
  • Produsenter (inkludert slaktebåter og bløggebåter)
  • Frittstående kjøle- og fryselager

Fiskebåter (primærprodusenter), oppdrettslokaliteter, brønnbåter som frakter levende laks fra oppdrettsanlegget, innenlands transportbåter, containerskip og andre transportbåter som ikke har kjøle- og frysefunksjon skal ikke registreres.

Kinesiske myndigheter publiserer fortløpende informasjon om virksomheter som er godkjent i Kina (ciferquery.singlewindow.cn).


Fiskehelsekrav

Fiskehelsekravene gjelder infeksiøs lakseanemi (ILA), pankreas sykdom (PD) og Gyrodactylus. Dersom det går laks med PD eller ILA til Kina kan det få alvorlige konsekvenser for fremtidig eksport.

Kina og Norge signerte i mai 2019 protokollen (regjeringen.no) som åpner for at norske virksomheter kan eksportere laks til Kina. I avtalen garanterer Mattilsynet for at det ikke eksporteres fileter, koteletter eller hel laks fra anlegg hvor det er påvist eller mistanke om PD, ILA og Gyrodactylus. Kravet gjelder på oppdrettsanleggsnivå.

Når eksportør søker om sertifikat 1.1.100 Kina, sunnhetsattest, kinesisk-engelsk for laks via Mattilsynets skjematjeneste, kontrolleres automatisk sykdomsstatus på slaktetidspunktet mot Mattilsynets sykdomsdatabase.

Det vil ikke være mulig å få utstedt sertifikatet dersom laksen kommer fra anlegg der det er påvist eller mistanke om PD eller ILA.

Informasjon om hvilke lokaliteter fisken kommer fra, må eksportøren få fra produsenten.

Lakselus

Slakteriene må ha rutiner som sikrer at det ikke er lakselus på fisken som skal eksporteres.


Folkehelsekrav

Kinesiske myndigheter har enkelte krav til fisk før den innføres fra utlandet.

Listeria

I Kina går ofte oppdrettsfisken til konsum uten varmebehandling. Kinesiske myndigheter krever at norske produsenter tar hensyn til dette i sin egenkontroll og risikovurdering. Produsenter må derfor gjøre en skriftlig risikovurdering i sin egenkontroll.

Mattilsynet krever ikke at virksomhetene legger frem analyseresultater som viser at fisk som skal eksporteres til Kina er undersøkt for Listeria monocytogenes ved forhåndsmelding. Det er produsentens ansvar å sikre at oppdrettsfisk er trygg å spise uten videre varmebehandling. Hvis produsentene får opplysninger om at makrell eller annen fisk spises uten varmebehandling, må de ta dette med i sine risikovurderinger. Dersom virksomheter velger å ikke følge de kinesiske kravene, vil Mattilsynet vurdere tiltak overfor den aktuelle virksomheten.


Levende sjømat

Norge er godkjent for eksport av følgende arter levende sjømat til Kina:

  • Kongekrabbe (Paralithodes)
  • Sjøkreps (Nephrops)
  • Blåskjell (Mytilus)
  • Kamskjell (Pecten)
  • Snøkrabbe (Chionoecetes opilio

Produsenter som eksporterer levende sjømat til Kina, må være listeført i Kina.

Listeføringen skiller seg fra registrering av matprodusenter som foregår i CIFER (Single Window) som nevnt ovenfor.

Liste over produkter som er godkjent fra Norge og listeførte produsenter, er publisert av kinesiske myndigheter (dzs.customs.gov.cn)

Nå bistår Sjømatrådet nye produsenter som ønsker å listeføre seg for eksport av levende sjømat til Kina. Produsenter som ønsker å registrere seg for levende sjømat til Kina kan gjøre dette ved å følge prosessen beskrevet av Sjømatrådet (seafood.no).

Sertifikatet for disse produktene finner du under side om helsesertifikater for sjømat til Kina.


Fiskemel og fiskeolje til ikke-humant konsum