Eksport av kjøtt og kjøttprodukter til Japan
Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av kjøtt og kjøttprodukter til Japan.
Innhold på denne siden
- Generelle krav til produsenter
- Generelle krav til eksportører
- Krav til produsenter som skal eksportere kjøtt til Japan
- Registrering for å bli listeført hos japanske myndigheter
- Sertifikater som ikke ligger i skjematjenesten eller eksportløsningen
- Dette koster sertifikatet
- Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater
Generelle krav til produsenter
Du finner informasjon om kravene som norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller til produsentene, her:
Krav til produsenter ved eksport
Generelle krav til eksportører
Du finner informasjon om kravene som norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller til eksportørene, her:
Krav til produsenter som skal eksportere kjøtt til Japan
Norge og Japan har to avtaler for eksport av kjøtt og kjøttprodukter til Japan:
Den ene avtalen beskriver hvilke krav knyttet til lokaliteter og rutiner som slakteri- og nedskjæringsvirksomheter må oppfylle. Du finner avtalen her:
Export Verification Program (EVP) (PDF)
Den andre avtalen beskriver blant annet krav knyttet til dyrehelse og hygiene, krav til forsendelser og krav til helsesertifikat. Du finner avtalen her:
Animal health requirements for beef and beef offal to be exported to Japan from Norway (PDF)
Registrering for å bli listeført hos japanske myndigheter
Virksomheter må være registrert og godkjent av Mattilsynet for eksport til Japan.
Japanske myndigheter forholder seg kun til de som står på listen over godkjente virksomheter på følgende side:
Approved establishment list bovine (PDF)
Virksomheter som ønsker å bli registrert og godkjent for eksport til Japan, må kontakte kjøttbransjens næringsorganisasjoner. Mattilsynet samarbeider med NHO og kjøttbransjen for innhenting av opplysninger for registrering og godkjenning.
Sertifikater som ikke ligger i skjematjenesten eller eksportløsningen
Det er ikke alle helsesertifikatene som ligger i Mattilsynets skjematjeneste i dag. Du vil dermed ikke finne dem i nedtrekkslistene i skjematjenestene.
Disse sertifikatene fås som redigerbar PDF-fil ved å kontakte sertifikatkontoret hvor du ønsker at sertifikatet skal utstedes og hentes.
Kjøtt og kjøttprodukter av storfe
Forhåndsmelding
Helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding. Forhåndsmeldingen må godkjennes før sertifikatet kan utstedes.
Slik søker du om helsesertifikat med forhåndsmelding
Helsesertifikat
Sertifikatet må være korrekt utfylt. Japansk grensekontroll er streng og aksepterer ikke feil. Feil i sertifikat innebærer at varene ikke slipper gjennom grensekontrollen. For mer informasjon gå gjennom følgende veileder:
Veiledning til utfylling av 7.1.124 sertifikatet (PDF)
Eksportpartiet må være forseglet med egen forsegling fra Mattilsynet. Forseglingsbolten har et eget nummer ,som skal føres i sertifikatet. Japan godtar kun forseglingsbolt fra Mattilsynet. Dersom forseglingen er brutt før ankomst Japan, kan japanske myndigheter avvise partiet.
Dette koster sertifikatet
Dette koster det å få utstedt helsesertifikater og andre eksportdokumenter i 2025.
Eksportdokumenter | Innenfor åpningstiden | Utenfor åpningstiden |
---|---|---|
Helsesertifikat, fisk (inkludert erklæring) | kr 385,- | kr 770,- |
Erklæring, fisk | kr 385,- | |
Helsesertifikat, fiskeavfall eller animalske biprodukter | kr 515,- | |
Helsesertifikat, næringsmidler og kosttilskudd | kr 900,- | |
Erstatningssertifikat og bekreftet kopi (duplikater) | kr 900,- | |
Plantesunnhetssertifikater (for eksport og reeksport) | kr 515,- |
Alle eksportdokumentene ovenfor utstedes bare innenfor åpningstiden, utenom helsesertifikat for fisk.
Tilleggsgebyr ved reise ved utstedelse av attester og sertifikater, ekskludert reise ved stikkprøvekontroll: kr 900,-
Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen
Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen av søknaden din. Dette vises for deg med at muligheten til å velge "Trekk tilbake" forsvinner. Du kan bruke "Trekk tilbake" så lenge valget er aktivt og Mattilsynet ikke har begynt på oppgaven.
Regelverk
Forskrift om betaling av gebyrer for særskilte ytelser fra Mattilsynet
Kilde: Lovdata.no
Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater
Du kan få utstedt alle typer helsesertifikater i åpningstiden på hverdagen. For sjømat gjelder det utvidede åpningstider mot dobbelt gebyr.
Åpningstider hverdager og høytider
Mattilsynets sertifikatkontorer utsteder helsesertifikater i åpningstiden på hverdager.
Ukedag | 15. sep til 14. mai | 15. mai til 14. sep |
---|---|---|
Mandag til fredag | Kl. 08.00 til 15.45 | Kl. 08.00 til 15.00 |
For helsesertifikater for sjømat har vi utvidet åpningstid på Kløfta-kontoret. Se mer informasjon under avdeling Romerike.
Åpningstider påske
Mandag til tirsdag | Onsdag før skjærtorsdag | Helligdagene i påsken |
---|---|---|
Vanlige åpningstider | Kl. 08.00 til 12.00 Kløfta har åpent fra kl. 08.00 til kl. 20.00 (bare sjømatsertifikater fra 12.00 til 20.00) | Stengt |
Avdeling Romerike (Kløfta-kontoret) har utvidet åpningstid for sjømat
På Kløfta er det utvidet åpningstid frem til kl. 20.00, men etter vanlig åpningstid behandler vi bare søknader om helsesertifikat for sjømat. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater under utvidet åpningstid.
For at vi skal kunne utstede helsesertifikat for sjømat før vi stenger kl. 20.00, må vi ha mottatt søknaden om helsesertifikat senest kl. 19.00.
Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før kontoret på Kløfta kan behandle sertifikatsøknaden.
Andre sertifikatkontorer
Helsesertifikater behandles og utstedes i åpningstiden på hverdager. Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før sertifikatkontoret kan behandle sertifikatsøknaden.
Sertifikatsøknader som sendes til Mattilsynet før kl. 12.00, blir behandlet samme dag. Vi vil varsle deg om eventuelle forsinkelser umiddelbart. Hvis sertifikatet har forhåndsmelding, må denne være godkjent før vi kan utstede sertifikatet.
Hvis du sender sertifikatsøknaden på slutten av en arbeidsdag, kan det hende vi ikke får tid til å utstede sertifikatet før neste dag. I slike tilfeller bør du kontakte sertifikatkontoret for å avtale siste mulighet for innsending den aktuelle dagen.
Du kan be om å få sjømatsertifikater utenom åpningstid etter avtale
Du kan kontakte andre sertifikatkontorer enn Kløfta og be om å få utstedt sertifikater for sjømat utenom åpningstid på virkedager. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater utenom åpningstid.
Kontorene kan tilby denne tjenesten mandag til fredag fra kl. 07.00–20.00. Du må avtale direkte med det aktuelle kontoret, og du må sende henvendelsen til kontoret innen kl. 12.00 dagen før.
Kontorsteder i Mattilsynet som utsteder sertifikater for sjømat