Dere får tillatelse dersom tilsetningen ikke medfører risiko for menneskers helse
Mattilsynet gir tillatelse til tilsetning av vitaminer og mineraler dersom tilsetningen ikke fører til et inntak av de aktuelle stoffene i en slik mengde at det utgjør en risiko for menneskers helse.
Mattilsynet bruker en modell for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler utarbeidet av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) som utgangspunkt for vår behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler. Modellen omtales som VKM-modellen.
I modellen har VKM beregnet inntak av ulike vitaminer og mineraler og vurdert hvilke mengder som kan tilsettes mat og drikke uten at tolerable øvre inntaksnivåer (UL) for de ulike stoffene overskrides. Det er den mest sårbare aldersgruppen for hvert enkelt stoff som får betydning for hvilken samlet grenseverdi som gis. For retinol, vitamin D, jern, sink, kobber, selen, jod og fosfor blir den samlede grenseverdien null, det vil si det er i utgangspunktet ikke rom for å gi tillatelse til tilsetning av vitaminer og mineraler til det aktuelle produktet vi vurderer.
Vi bruker VKM-modellen som et viktig utgangspunkt, men skal behandle hver enkelt melding selvstendig og utøve skjønn blant annet ut fra målgruppen for produktet, alder og stoffenes toksisitet. Det betyr at vi i noen tilfeller kan gi tillatelse til en aktuell tilsetning, selv om den samlede grenseverdien er null. Det skal likevel generelt mer til før Mattilsynet gir en tillatelse til tilsetning av de stoffene som har grenseverdi null, enn for andre næringsstoff.
Det er data fra store landsrepresentative kostholdsundersøkelser som brukes inn i beregningene som ligger til grunn for grenseverdiene i VKM-modellen. Dette betyr at tillatelsene henger sammen med hvor mye ulike aldersgrupper i den norske befolkningens inntar av vitaminer og mineraler fra kosttilskudd og kostholdet som helhet.