Overhold krav om minimumsinnhold

For å sikre at forbrukerne ikke blir villedet, er det krav om at tilsatte vitaminer og mineraler skal være tilstede i produktet i en viss mengde. 

Publisert

Kravet er at tilsatte vitaminer og mineraler skal være tilstede i produktet i en mengde på minst

  • 7,5 % av referanseinntaket (RI) pr. 100 ml for drikkevarer
  • 15 % av RI pr. 100 g eller 100 ml for alle andre næringsmidler 
  • 15 % av RI pr. porsjon for enkeltporsjonspakninger

Denne mengden omtales ofte som "minste betydelige mengde". 

Du finner referanseverdien for hvert vitamin og mineral i matinformasjonsforordningens bilag XIII, del A.

Kravet om tilsetning i minste betydelige mengde er gitt i artikkel 6(6) i forordning om vitamintilsetning mv. til næringsmidler.

Regelverk

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Artikkel 6
Vilkår for tilsetting av vitaminer og mineraler

1. Når et vitamin eller et mineral tilsettes i næringsmidler, skal den samlede mengden av vitaminet eller mineralet som finnes i næringsmiddelet når det selges, uansett formål, ikke overstige største mengde som er fastsatt etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2. Kommisjonen kan, for dette formål, framlegge forslag om største mengder innen 29. januar 2009. For konsentrerte og dehydrerte produkter skal de største mengdene som fastsettes, være de som finnes i næringsmidlene når de er spise-/drikkeferdige i henhold til produsentens anvisninger.
2. Eventuelle vilkår som begrenser eller forbyr tilsettingen av et bestemt vitamin eller mineral i et næringsmiddel eller en næringsmiddelkategori, skal vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
3. De største mengder som omtales i nr. 1, og vilkårene nevnt i nr. 2, skal fastsettes ut fra hensyn til:
  1. a.
    de sikre øvre grensene for inntak av vitaminer og mineraler fastsatt etter en vitenskapelig risikovurdering på grunnlag av allment godtatte vitenskapelige data, om nødvendig tatt i betraktning de ulike forbrukergruppenes varierende grad av følsomhet, og
  2. b.
    inntak av vitaminer og mineraler fra andre kilder i kostholdet.
4. Ved fastsettelse av de største mengdene nevnt i nr. 1, og de vilkårene som er fastsatt i nr. 2, skal det også tas behørig hensyn til referansemengdene for inntak av vitaminer og mineraler for befolkningen.
5. Ved fastsettelse av de største mengdene nevnt i nr. 1, og de vilkårene som er fastsatt i nr. 2 for vitaminer og mineraler hvis referanseinntak for befolkningen ligger nær de sikre øvre grensene, skal det også etter behov tas hensyn til følgende:
  1. a.
    de enkelte produkters bidrag til det samlede kostholdet for befolkningen generelt eller for undergrupper av befolkningen,
  2. b.
    produktets ernæringsprofil som er utarbeidet i henhold til forordning (EF) nr. 1924/2006.
6. Tilsettingen av et vitamin eller et mineral i et næringsmiddel skal føre til at dette vitaminet eller mineralet forekommer i næringsmiddelet i minst en betydelig mengde, dersom denne er definert etter framgangsmåten fastsatt i vedlegget til direktiv 90/496/EØF. Minsteinnholdet, herunder eventuelle lavere mengder som avviker fra de betydelige mengdene angitt over, skal for bestemte næringsmidler eller næringsmiddelkategorier vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Matinformasjonsforskriften

Vedlegg XIII
Referanseinntak

Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)

1. Vitaminer og mineraler som kan deklareres, og referanseverdier for næringsstoffer
Vitamin A (μg) 800 Klorid (mg) 800
Vitamin D (μg) 5 Kalsium (mg) 800
Vitamin E (mg) 12 Fosfor (mg) 700
Vitamin K (μg) 75 Magnesium (mg) 375
Vitamin C (mg) 80 Jern (mg) 14
Tiamin (mg) 1,1 Sink (mg) 10
Riboflavin (mg) 1,4 Kobber (mg) 1
Niacin (mg) 16 Mangan (mg) 2
Vitamin B6 (mg) 1,4 Fluorid (mg) 3,5
Folinsyre (μg) 200 Selen (μg) 55
Vitamin B12 (μg) 2,5 Krom (μg) 40
Biotin (μg) 50 Molybden (μg) 50
Pantotensyre (mg) 6 Jod (μg) 150
Kalium (mg) 2000
2. Betydelig mengde av vitaminer og mineraler
Som regel skal følgende verdier legges til grunn for å avgjøre hva som utgjør en betydelig mengde:
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker,
  • -
    7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.

Del B – Referanseinntak av energi og visse andre næringsstoffer enn vitaminer og mineraler (voksne)

Energi eller næringsstoff Referanseinntak
Energi 8 400 kJ/2 000 kcal
Samlet fett 70 g
Mettede fettsyrer 20 g
Karbohydrater 260 g
Sukkerarter 90 g
Protein 50 g
Salt 6 g
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no