Unntak fra plikten til å sende melding

Det finnes noen unntak fra meldeplikten.

Publisert

Tiamin, riboflavin, vitamin B12, biotin, pantotensyre, kalium, klorid og natrium

Tiamin, riboflavin, vitamin B12, biotin, pantotensyre, kalium, klorid og natrium er ikke oppført med vilkår for tilsetning i noen av de ulike næringsmiddelkategoriene i positivlisten.

Produkter som kun er tilsatt et eller flere av disse næringsstoffene, kan derfor selges uten forutgående tillatelse, og dere skal derfor ikke sende melding om tilsetning av disse næringsstoffene.  

Dette framgår av fotnote 1 til positivlisten i vedlegg 1.

Dere er imidlertid selv ansvarlige for at inntak av produktet ikke innebærer risiko for menneskers helse, slik dette er nedfelt i matloven.   

Indirekte tilsetning – via ingrediens som er tilsatt vitaminer eller mineraler

I noen land er det obligatorisk å tilsette visse næringsstoffer til visse næringsmiddelkategorier. Dette gjelder for eksempel vitamin D til meieriprodukter i Sverige, jod til husholdningssalt i Danmark og noen andre land og ulike vitaminer og mineraler til mel i for eksempel Nord-Irland.

Indirekte tilsetning av vitaminer eller mineraler til et produkt, ved at en av ingrediensene i produktet er tilsatt vitaminer eller mineraler som følge av obligatoriske krav om slik tilsetning i produksjonslandet er ikke omfattet av meldeplikten.

Dere skal derfor ikke sende melding der dere ber om tillatelse, når tilsetningen av et stoff skjer via en ingrediens i produktet, og denne tilsetningen er obligatorisk i det landet produktet er produsert.

Dette framgår av fotnote 2 til positivlisten i vedlegg 1.

Regelverk

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Vedlegg 2. Opplysninger som skal sendes inn til Mattilsynet sammen med meldinger etter § 4, om tilsetning til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, av vitaminer eller mineraler, som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1

Følgende opplysninger skal sendes inn til Mattilsynet sammen med meldinger etter § 4, om tilsetning til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, av vitaminer eller mineraler, som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1.
Meldinger skal sendes inn på den måten og på det skjemaet som Mattilsynet bestemmer.
Innholdet i meldingen må settes opp i den rekkefølgen og etter det oppsettet som framgår nedenfor.
  1. 1.
    Melderens navn (EØS-produsent, EØS-importør eller andre, som er ansvarlig for første markedsføring i Norge, eller en representant som melder på vegne av førstnevnte), postadresse, organisasjonsnummer (norske virksomheter), telefonnummer og eventuell epostadresse.
  2. 2.
    Produktets navn.
  3. 3.
    Næringsmiddelkategori og en beskrivelse av produktet.
  4. 4.
    Navnet på de vitaminene eller mineralene som meldes, jf. § 1 jf. vedlegg I til forordning (EF) nr. 1925/2006.
  5. 5.
  6. 6.
    Produktets næringsdeklarasjon, opplysning om tilsatt mengde (unntatt naturlig innhold) og opplysning om den samlede mengden (summen av tilsatt mengde og eventuelt naturlig innhold) av de vitaminene eller mineralene som meldes i produktet og i eventuelle smaksvarianter (produkter der tilsetningen av vitaminer og mineraler til produktene, tilsvarer tilsetningene i det opprinnelige produktet og er innenfor samme næringsmiddelkategori, men der tilsetningen av smaksgivende ingredienser varierer).
  7. 7.
    Produktets og eventuelle smaksvarianters (produkter der tilsetningen av vitaminer og mineraler til produktene, tilsvarer tilsetningene i det opprinnelige produktet og er innenfor samme næringsmiddelkategori, men der tilsetningen av smaksgivende ingredienser varierer) ingrediensliste.
  8. 8.
    Hvis melderen er kjent med andre EØS-land hvor det samme produktet (samme produktnavn og innhold) allerede er lovlig markedsført, jf. lov 12. april 2013 nr. 13 om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) § 1 jf. forordning (EF) nr. 764/2008, skal dokumentasjon av dette sendes inn.

§ 4. Meldeplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1

Dersom en virksomhet vil tilsette vitaminer eller mineraler til næringsmidler, og tilsetningen ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1, skal virksomheten melde tilsetningen til Mattilsynet. Meldingen skal inneholde alle de opplysningene som kreves i vedlegg 2. Meldingen gjelder utelukkende for tilsetning av de aktuelle vitaminene og mineralene til det konkrete næringsmidlet. Meldingen regnes som innlevert når Mattilsynet har sendt bekreftelse til virksomheten om at alle opplysningene som kreves i vedlegg 2 er mottatt.
Virksomheten kan ta tilsetningen i bruk seks måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Hvis meldingen inneholder data som allerede er innsendt, vurdert og godkjent i et annet EØS-land, og denne vurderingen er sendt til Mattilsynet, kan virksomheten ta tilsetningen i bruk tre måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Mattilsynet kan ved behov forlenge denne perioden fra tre til seks måneder, og skal i så fall varsle virksomheten om dette. Den meldte tilsetningen kan bare brukes i samsvar med opplysningene i meldingen, og forutsatt at ikke Mattilsynet etter tredje ledd har fattet enkeltvedtak om forbud mot tilsetningen eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen.
Mattilsynet kan innen utløpet av fristene i annet ledd for når en meldt tilsetning kan tas i bruk av virksomheten og på et hvilket som helst senere tidspunkt etter at tilsetningen er tatt i bruk, fatte enkeltvedtak om forbud mot eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, herunder tidsbegrensning eller begrensning til bruk i enkelte næringsmiddelkategorier. Risiko for menneskers helse skal tillegges avgjørende betydning i helhetsvurderingen av om det er nødvendig med forbud mot eller restriksjoner for tilsetningen.
Dersom Mattilsynet ved behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer eller mineraler etter første ledd, til næringsmidler som har opprinnelse i EØS og som er lovlig omsatt i en annen EØS-stat, kommer til at det må fattes enkeltvedtak om forbud mot eller andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, gjelder bestemmelsene i lov 12. april 2013 nr. 13 om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) § 1 jf. forordning (EF) nr. 764/2008.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Matloven - matl

§ 5. Etterlevelsesplikt og systematiske kontrolltiltak

Virksomheten skal sørge for at relevante bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven etterleves. Kongen kan gi forskrifter om hvem som er ansvarlig i virksomheten, og om plikt til å gi melding om dette til tilsynsmyndigheten.
Kongen kan gi forskrifter om plikt til å etablere og gjennomføre systematiske kontrolltiltak.

§ 16. Næringsmiddeltrygghet

Det er forbudt å omsette næringsmiddel som ikke er trygt. Et næringsmiddel skal anses for ikke å være trygt dersom det betraktes som helseskadelig eller uegnet for konsum.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om når et næringsmiddel anses for ikke å være trygt.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no