Om ernæringspåstanden «kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]»

Dere kan bruke en ernæringspåstand om at et næringsmiddel er en kilde til et vitamin eller et mineral hvis næringsmiddelet inneholder minst en betydelig mengde.

Publisert

I selve vedlegget til påstandsforordningen står det at denne betydelige mengden (av vitaminet eller mineralet) er definert i vedlegget til direktiv 90/496/EØF. Dette direktivet er erstattet med forordning (EU) nr. 1169/2011(matinformasjonsforordningen).

Hvilken mengde av ulike vitaminer eller mineraler et næringsmiddel må inneholde for at dere skal kunne bruke en påstand om at det er en kilde til et vitamin eller et mineral, er definert i vedlegg XIII, del A i matinformasjonsforordningen.

Betydelig mengde defineres på følgende måte i punkt 2 i vedlegget:

  • 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, pr. 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker,
  • 7,5 % av referanseverdien for næringsinnhold angitt i nr. 1, pr. 100 ml for drikker,
  • 15 % av referanseverdien for næringsinnhold angitt i nr. 1, pr. porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.

Dere finner selve verdiene for de ulike vitaminene og mineralene som betydelig mengde er en prosentdel av, i punkt 1 i det samme vedlegget.

I punkt nr. 21 i fortalen til Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen) går det fram at påstander som gis i forbindelse med tilsetting av vitaminer eller mineraler til næringsmidler bør omfattes av de samme vilkårene som bruk av påstanden «kilde til [navn på vitamin] eller [navn på mineral]».

Dette er påstander som

  • «med [navn på vitamin] eller [navn på mineral]»
  • «tilsatt [navn på vitamin] eller [navn på mineral]»
  • «anriket med [navn på vitamin] eller [navn på mineral]» 
  • «tilbakeført» 

Eksempel: bruk av påstanden «kilde til [navn på vitamin eller mineral]» når stoffet er tilsatt

  • På en melkekartong kan påstanden «med vitamin D» brukes hvis den samlede mengden vitamin D er 0,38 µg/100 ml (7,5 % av 5 µg vitamin D).
  • Påstanden «tilsatt vitamin D» kan bare brukes om en margarin hvis den samlet sett (tilsatt mengde pluss eventuelt naturlig innhold) inneholder minst 0,75 µg vitamin D/100 g (15 % av 5 µg vitamin D).

Formuleringer som «god kilde til [navn på vitamin]» eller «[navn på mineral]rik» lover mer om næringsmiddelet enn at «det er en kilde til». Slike påstander betyr det samme som påstanden «høyt innhold av [navn på vitamin] eller [navn på mineral]». Dere kan derfor ikke bruke slike formuleringer om næringsmidler som (bare) tilfredsstiller kravene til bruk av påstanden «kilde til».

Legg også merke til at dere alltid må navngi hvert av de vitaminene eller mineralene næringsmiddelet er en kilde til. Det blir for lite spesifikt å skrive for eksempel «vitaminkilde» eller «kilde til mineraler».

Siden er en del av denne veiledningen: