Om ernæringspåstanden «kilde til omega-3-fettsyrer»
Dere kan bruke en ernæringspåstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, dersom næringsmiddelet påstanden gjelder inneholder minst 0,3 g alfa-linolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre per 100 g og per 100 kcal.
Disse vilkårene for bruk tar hensyn til at maten inneholder ulike typer omega-3-fettsyrer som har ulike fysiologiske funksjoner, og at det er ulike anbefalinger for inntak for de ulike fettsyrene. Typiske kilder til alfa-linolensyre (ALA) er vegetabilske oljer, mens fet fisk er typiske kilder til eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA).
Dere må derfor forholde dere både til hvilken type omega-3-fettsyre dere har med å gjøre, og at næringsmiddelet dere ønsker å bruke påstanden om, oppfyller vilkårene for bruk.
Det er også et tydelig krav at næringsmiddelet må inneholde tilstrekkelig av enten ALA, eller EPA + DHA både per 100 g og per 100 kcal samtidig.
Formuleringene «god kilde til omega-3-fettsyrer» eller «omega-3-rik» lover mer om næringsmiddelet enn at «det inneholder» eller «det er en kilde til». De betyr det samme som påstanden «høyt innhold av omega-3-fettysyrer». Dere kan derfor ikke bruke disse formuleringene om næringsmidler som (bare) tilfredsstiller kravene til bruk av påstanden «kilde til».
Dere kan selv velge om dere ønsker å bruke betegnelsen «-fett» eller «-fettsyrer» i selve påstanden. I næringsdeklarasjonen er det imidlertid betegnelsen «-fettsyrer» som skal brukes.