Om ernæringspåstanden «proteinkilde»
Dere kan bruke en ernæringspåstand om at et næringsmiddel er en kilde til protein hvis minst 12 % av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra proteiner.
For påstander om protein er vilkårene ikke basert på den absolutte mengden protein, men på hvor mye av det totale energiinnholdet i næringsmiddelet som kommer fra protein.
Vi bruker kokt egg som eksempel. Dette regnes ut på følgende måte:
Beregning av energiprosent fra protein i kokt egg
Kokt egg inneholder 12 g protein per 100 g. Energiinnholdet er 141 kcal (585 kJ) per 100 g (kilde: matvaretabellen.no).Energiomregningsfaktoren for protein er 4 kcal/g (17 kJ/g).12 g protein × 4 kcal/g × 100 = 34 %
141 kcal
For å unngå villedende bruk av påstanden «proteinkilde» bør produktet inneholde en betydelig mengde protein. Slik vilkårene for bruk av påstanden er formulert, vil et energifattig næringsmiddel likevel kunne ha en påstand om at det er en kilde til protein selv om proteininnholdet er lavt. Bruk av påstanden «proteinkilde» på energifattige næringsmidler vil derfor kunne villede forbrukeren.
Det er mulig å bruke påstanden «proteinkilde» om en sukkerfri energidrikk.
Ifølge matvaretabellen.no inneholder en sukkerfri energidrikk 0,4 g protein og 3 kcal per 100 g. Dette innebærer at så mye som 53,3 % av energiinnholdet i produktet kommer fra protein.Selv om energibidraget fra protein i prosent er godt over vilkårene for bruk av påstanden «proteinkilde», vil det etter vår oppfatning være villedende å framheve proteininnholdet i en slik energidrikk når det faktiske innholdet av protein ikke er mer enn 0,4 g.På samme måte vil det være meningsløst å framheve agurk som en kilde til protein. I agurk kommer 32 % av energien fra protein, men proteinet utgjør bare 0,8 g/100 g.Formuleringene «god kilde til protein» eller «proteinrik» lover mer om næringsmiddelet enn at «det er en kilde til». Disse formuleringene betyr det samme som påstanden «høyt proteininnhold». Dere kan derfor ikke bruke dem om næringsmidler som (bare) tilfredsstiller kravene til bruk av påstanden «kilde til».
Regelverk
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2 nr. 2 punkt 4, artikkel 8 og vedlegg
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Artikkel 8
Særlige vilkår
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Uten tilsatt natrium/salt
◄ M3
► M3
-
a. dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og -
b. dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
◄ M3
► M2
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
Kilde: Lovdata.no