Ernæringspåstander som viser til et høyt innhold av et gitt næringsstoff
Utdypende om ernæringspåstander som viser til et høyt innhold av et gitt næringsstoff.
Under får dere en oversikt over tillatte ernæringspåstander som viser til høyt innhold av gitt næringsstoff.
Påstand | Eksempler på alternativ formulering | Vilkår for bruk |
---|---|---|
Høyt kostfiberinnhold | Fiberrik | Minst 6 g kostfiber per 100 g eller minst 3 g kostfiber per 100 kcal |
Høyt proteininnhold | Proteinrik | Minst 20 % av energiinnholdet i næringsmiddelet må komme fra proteiner |
Høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral] |
| Næringsmiddelet må minst inneholde en dobbelt mengde av kravene for påstanden «kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]» |
Høyt innhold av omega-3-fettsyrer | Rik på omega-3-fettsyrer | Minst 0,6 g ALA per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg EPA + DHA per 100 g og per 100 kcal |
Høyt innhold av enumettet fett | Rik på enumettet fett / enumettede fettsyrer | Minst 45 % av fettsyrene i produktet må stamme fra enumettet fett, og enumettet fett må representere minst 20 % av produktets energiinnhold |
Høyt innhold av flerumettet fett | Rik på flerumettet fett / flerumettede fettsyrer | Minst 45 % av fettsyrene i produktet må stamme fra flerumettet fett, og flerumettet fett må representere minst 20 % av produktets energiinnhold |
Høyt innhold av umettet fett | Rik på umettet fett / umettede fettsyrer | Minst 70 % av fettsyrene i produktet må stamme fra umettet fett, og umettet fett må representere minst 20 % av produktets energiinnhold |
Dere kan bare bruke ernæringspåstander som viser til et høyt innhold av de næringsstoffene som er gjengitt i tabellen.
Det finnes ikke noen «høyt innhold av [navn på næringsstoff eller annet stoff]»- påstander. Dere kan derfor for eksempel bruke en påstand om høyt innhold av omega-3-fettsyrer, men ikke om høyt innhold av omega-6-fettsyrer eller omega-9-fettsyrer selv om både omega-6-fettsyrer og omega-9-fettsyrer er næringsstoffer på lik linje med omega-3-fettsyrer.
Dere kan for eksempel heller ikke bruke påstander om høyt innhold av lutein, xylitol eller andre «andre stoff».
Regelverk
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2 nr. 2 pkt. 4, artikkel 8 og vedlegg
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Artikkel 8
Særlige vilkår
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Uten tilsatt natrium/salt
◄ M3
► M3
-
a. dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og -
b. dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
◄ M3
► M2
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
Kilde: Lovdata.no